Peking i Zagreb mogu još više produbiti suradnju

09.02.2021.

12:08

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/B.A./HRT

Xi Jinping

Xi Jinping

Foto: Dnevnik / HRT

Premijer Andrej Plenković putem videoveze sudjelovao je na sastanku Kina+17. Na skupu s vođama središnje i istočne Europe je i kineski predsjednik Xi Jinping. Glavne teme sastanka su bile globalna borba protiv pandemije, ekonomski oporavak i klimatske promjene.

Globalna borba protiv bolesti COVID-19 mora se zajedničkim snagama nastaviti. Peking poziva na jačanje suradnje i nudi Europi svoje cjepivo protiv koronavirusa. Mađarska već očekuje prvu pošiljku od ukupno 5 milijuna doza cjepiva koje je naručila od Kine. Srbija je već primila milijun doza, a sutra će još pola milijuna kineskog cjepiva.  

Plenković je zahvalio kineskim vlastima na pomoći u nabavi zaštitne opreme i drugih potrepština na početku pandemije jer su time spašeni mnogi životi. Poručio je kako je Kina+17 jedinstvena inicijativa koja gradi mostove između Europe i Azije te je komplementarna Europskoj uniji. 

- Globalna kriza koju je uzrokovao koronavirus dovela nas je pred iznimne izazove koji ubrzavaju nužne promjene. Mi moramo objeručke prihvatiti te promjene jer nas više i snažnije uvode u digitalnu i zelenu tranziciju. Ovo je pokazalo važnost zdravlja, dobrog upravljanja i multilateralne suradnje, rekao je Plenković.

Dodao je kako je multilateralna suradnja koja je omogućila pojavu učinkovitog cjepiva i dostupnost dovoljnog broja zaštitne odjeće između ostalog bila ključna da bi se došlo do početka kraja pandemije.


- Hrvatska aktivno sudjeluje u ovom okviru suradnje Kine i drugih zemalja i ovo što se događa s Pelješkim mostom je jedan povezni projekt. Unatoč situaciji s COVID-om, ubrzali smo napredak na izgradnji rečenog mosta, rekao je Xi.

Plenković: Suradnja prilika za brz i snažan oporavak


Plenković je naglasio da će biti potrebna solidarnost u nabavci cjepiva za cijeli svijet, što je ključno za dovršavanje pandemije. Plenković je kazao i kako će suradnja Kine i Europe pružiti priliku za brz i snažan oporavak dviju strana u nadolazećem periodu. 

Hrvatska je u tom pogledu posebno usredotočena na područja infrastrukture, znanosti i inovacija, kao i turizma, mobilnosti i malih i srednjih tvrtki, rekao je premijer. Hrvatska pritom zagovara slobodno tržište po jednakim pravilima, reciprocitet u pristupu tržištima, održivi razvoj i borbu protiv klimatskih promjena, dodao je. 

Kao primjer projekata na kakve se Hrvatska želi fokusirati naveo je Pelješki most, kojeg financira EU, a gradi kineska tvrtka, kao i vjetroenergetski projekt NORINCO, najveću kinesku investiciju u čistu energiju u Hrvatskoj, koji će biti dovršen do kraja 2021. godine kod Senja. 

Plenković je istaknuo da se nakon uspješnog sporazuma o izvozu hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu nada sličnom dogovoru za proizvođače mesa, ribe i meda. Pekingu je zahvalio i na solidarnosti i pomoći nakon dva potresa koji su Hrvatsku pogodili u ožujku i prosincu, pa je uoči Kineske nove godine 12. veljače zaželio da nam godina bika svima donese blagostanje, zdravlje i zadovoljstvo. 

Jačanje financijske suradnje

Kina i zemlje srednje i istočne Europe donijele su odluku o jačanju financijske suradnje dviju strana.

- Prevencija i suzbijanje pandemije vjerojatno će neko vrijeme biti važna tema suradnje. U međuvremenu poklanjamo veliku pozornost razvoju malog i srednjeg poduzetništva, rekao je Zhou Xuedong, potpredsjednik Kineske razvojne banke.

Peking i Zagreb mogu još više produbiti suradnju. Velike su mogućnosti za to na području energetike, visokih tehnologija, turizma i sporta. Premijer Plenković istaknuo je kako će se ove godine postići sporazum između Zagreba, Ljubljane i Kine o uspostavljanju sportskog centra 17+1. Njime će Hrvatska postati središte ljetnih, a Slovenija zimskih sportova.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!