08:55 / 25.04.2020.

Autor: HINA/HRT

Kina odbija međunarodnu istragu o podrijetlu koronavirusa

Foto: China Daily via REUTERS

Foto: China Daily via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Kina odbacuje pozive na provedbu neovisne međunarodne istrage o porijeklu koronavirusa i kaže da su oni politički motivirani, piše BBC.
Kina odbacuje pozive na provedbu neovisne međunarodne istrage o porijeklu koronavirusa i kaže da su oni politički motivirani, piše BBC.

Gotovo od samog početka pandemije opetovano se upućuju pozivi da se međunarodnim istražiteljima dopusti odlazak u Kinu kako bi otkrili na koji je način sve započelo.

Visoka kineska diplomatkinja u Velikoj Britaniji, Chen Wen, za BBC je kazala kako su zahtjevi politički motivirani te da bi mogli odvratiti pozornost Kine od borbe protiv pandemije.

- Neovisna istraga politički je motivirana. Mislim da se s pokretanjem istrage nitko ne može složiti... To nikome ne bi donijelo nikakvu dobrobit, rekla je Chen.

- Trenutačno se borimo protiv virusa i sve smo napore fokusirali na borbu protiv virusa. Zašto razgovarati o istrazi? Ne samo da će takav potez odvratiti svu pozornost (od važnih stvari) nego će odvratiti i resurse.

Informacije o porijeklu virusa Sars-CoV-2 i načina na koji se on u početku širio mogle bi globalno pomoći državama u borbi protiv ove bolesti, naglašava BBC.

Smatra se da se virus pojavio na mokroj tržnici u gradu Wuhanu krajem prošle godine.

Australski premijer Scott Morrison u četvrtak je rekao da idući mjesec na godišnjem sastanku Svjetske zdravstvene skupštine, tijela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kani zatražiti istragu.

I američki predsjednik Donald Trump više je puta dosad napao Kinu zbog načina na koji se vlasti te zemlje suočavaju s epidemijom, a američka savezna država Missouri tuži kinesku vladu, optužujući je da je učinila premalo kako bi zaustavila širenje virusa.

Istodobno se u izvješću EU-a Kina optužuje za širenje dezinformacija o krizi povezanoj s koronavirusom.

Služba za vanjske poslove EU-a kaže da su Rusija, a u manjoj mjeri i Kina, "poticali teorije zavjere" u EU-u i susjednim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!