11:15 / 28.01.2020.

Autor: I.Z./HINA

Kina odgodila početak drugog semestra u školama

Foto: REUTERS/Eloisa Lopez

Foto: REUTERS/Eloisa Lopez

Foto: - / REUTERS

Učenici i studenti nalaze se na praznicima povodom kineske Nove godine, a datum njihovog povratka u klupe bit će donesen prema tome gdje se nalazi njihova obrazovna ustanova.
Kina, koja se bori protiv epidemije koronavirusa, odgodila je do daljnjega početak proljetnog semestra u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u zemlji, objavilo je kinesko ministarstvo obrazovanja.

- I u Njemačkoj potvrđen prvi slučaj koronavirusa

- Hrvatice u Wuhanu: Ne paničarimo, ali molimo izbavite nas

Učenici i studenti nalaze se na praznicima povodom kineske Nove godine, a datum njihovog povratka u klupe bit će donesen prema tome gdje se nalazi njihova obrazovna ustanova, objavilo je ministarstvo.

- Sveučilišta i visoke škole pod okriljem ministarstva moraju odgoditi početak proljetnog semestra na odgovarajući način. Studenti se ne trebaju unaprijed vraćati (na fakultete) bez dopuštenja, ističe se u uredbi.

Kada se radi o datumu otvaranju vrtića, osnovnih i srednjih škola, njega trebaju utvrditi lokalne obrazovne vlasti, dodaje se.

Hong Kong prekida željeznički i trajektni promet s kontinentalnom Kinom

Hong Kong je objavio da prekida željeznički i trajektni promet s kopnenom Kinom kako bi zaustavio širenje epidemije koronavirusom.

Govoreći na konferenciji za novinare s maskom preko lica, čelnica Hong Konga Carrie Lam najavila je nove mjere koje također uključuju restrikcije zračnog prometa kao i drugih oblika individualnih putovanja. Hong Kong je nešto ranije objavio da se zatvaraju i dvorane i stadioni, muzeji i bazeni kako bi se "izbjeglo okupljanje ljudi" i lakše širenje virusa.

Škole i sveučilišta koji su zatvoreni zbog proslave kineske Nove godine ostat će zatvoreni do 17. veljače.

U Hong Kongu dosad je zabilježeno osam slučajeva zaraze, a među njima šest je osoba došlo vlakom iz Kine.

Broj mrtvih od koronavirusa popeo se na 106, a zaraženih na 4515.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!