07:21 / 12.02.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Kina odobrila "uvjetnu" upotrebu Pfizerova lijeka protiv COVID-a

Kina odobrila "uvjetnu" upotrebu Pfizerova lijeka

Kina odobrila "uvjetnu" upotrebu Pfizerova lijeka

Foto: Jennifer Lorenzini / REUTERS

Kina je u subotu dala zeleno svjetlo za "uvjetnu" upotrebu pilule protiv bolesti COVID-19 američke kompanije Pfizer, lijeka koji se prodaje pod imenom Paxlovid, objavila je nacionalna medicinska agencija.

Odluka je donesena u vrijeme kada Peking organizira Zimske olimpijske igre i kada je zemlja suočena sa sporadičnim slučajevima zaraze. Kineske vlasti dosad nisu odobrile nijedno strano cjepivo protiv COVID-a.

Paxlovid je odobren krajem prosinca u Sjedinjenim Državama i od tada u četrdesetak zemalja. Čelnici Pfizera rekli su da je tvrtka u pregovorima s više od sto zemalja o Paxlovidu, te da ove godine može isporučiti 120 milijuna doza.

Kineska nacionalna uprava za medicinske proizvode odobrila je lijek "uvjetno" i, kao i druge zemlje, samo za pacijente s rizikom od razvoja teškog oblika COVID-a, objavila je na svojoj internetskoj stranici.

Kina provodi nultu toleranciju prema COVID-u od početka epidemije i poduzima sve mjere kako bi ograničila pojavu novih slučajeva, kojih je službeno samo nekoliko desetaka dnevno.

Primjerice, u subotu su izvijestili o samo 40 novih slučajeva zaraze u cijeloj zemlji.

Iako su ove brojke neusporedive s onima koje se svakodnevno bilježe u drugim dijelovima svijeta, one tjeraju kineske vlasti da udvostruče budnost u vrijeme kada Peking organizira Zimske olimpijske igre do 20. veljače.

Svi strani sudionici ograničeni su na prostor strogo odijeljen od ostatka kineske prijestolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!