Kina osudila američkog državljanina na doživotni zatvor zbog špijunaže

15.05.2023.

11:19

Autor: HRT/D.M./Hina

Sud, arhivska fotografija

Sud, arhivska fotografija

Foto: Tyrone Siu / REUTERS

Kineski sud osudio je 78-godišnjeg američkog državljanina na doživotni zatvor optuživši ga za špijunažu. Njegova imovina u vrijednosti 72.000 dolara također je zaplijenjena.

John Shing-Wan Leung, koji ima američku putovnicu i stalno boravište u Hong Kongu, osuđen je na doživotni zatvor na sudu u istočnom gradu Suzhou, u blizini Šangaja. Njegova imovina u vrijednosti 72.000 dolara također je zaplijenjena. Leung je uhićen u travnju 2021., ali osim toga malo je detalja poznato o optužbama protiv njega. 

Kako su se zadnjih godina odnosi između dviju zemalja pogoršavali, Sjedinjene Države također poduzimaju sve više mjera protiv kineskih državljana optuženih za špijunažu. Kineske vlasti u međuvremenu su pokrenule istrage o špijunaži stranih konzultantskih tvrtki koje djeluju u zemlji. U koordiniranim akcijama nedavno su pretraženi uredi u Pekingu, Šangaju, Shenzhenu, Suzhou i drugim gradovima.

Kina je potkraj travnja promijenila svoj zakon o špijunaži, kako bi uz državne tajne obuhvaćao i vrlo nejasno definirane "nacionalne interese".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!