Kina "ozbiljno zabrinuta" zbog izjave IAEA-e o Australiji

15.03.2023.

10:44

Autor: T.D./HRT/Hina

Kina "ozbiljno zabrinuta" zbog izjave IAEA-e o Australiji

Kina "ozbiljno zabrinuta" zbog izjave IAEA-e o Australiji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kina je ozbiljno zabrinuta zbog priopćenja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) glede plana da se Australiju opskrbi podmornicama na nuklearni pogon, priopćilo je u srijedu kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

- Odlučno se protivimo tome da tri zemlje prisile IAEA na to, rekao je glasnogovornik Wang Wenbin na redovnom brifingu za novinare.

IAEA je objavila da Sjedinjene Države, Australija i Velika Britanija moraju primijeniti zaštitne mjere i da su predane globalnom neširenju nuklearnog oružja u pogledu plana da se Australiju opskrbi podmornicama na nuklearni pogon.

- U njihovoj komunikaciji, dionici AUKUS-a ponovno su potvrdili svoju prethodno izrečenu obvezu da očuvanje integriteta režima neširenja nuklearnog oružja i zaštitnih mjera Agencije ostaje temeljni cilj u odnosu na AUKUS, navodi se u priopćenju. 

Sjedinjene Američke Države, Australija i Velika Britanija u ponedjeljak su otkrile pojedinosti plana da se Australiji osiguraju jurišne podmornice na nuklearni pogon početkom idućeg desetljeća kako bi se suprotstavili kineskim ambicijama u indopacifičkom području.

Obraćajući se na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Diegu, u pratnji australskog premijera Anthonyja Albanesea i britanskog premijera Rishija Sunaka, američki predsjednik Joe Biden nazvao je sporazum u okviru partnerstva AUKUS 2021. dijelom zajedničke predanosti slobodnom i otvorenom Indo-pacifiku s dva najpostojanija i najsposobnija saveznika Amerike.

Prema sporazumu, SAD će prodati Australiji tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virginia početkom 2030-ih uz mogućnost da Australija kupi još dvije ako to bude potrebno, stoji u zajedničkom priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!