Kina ponovno izvela borbene vježbe, oštre osude Tajvana

09.01.2023.

07:21

Autor: Hina/HRT/R.S.

Kineske borbene vježbe

Kineske borbene vježbe

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kineska vojska priopćila je da je jučer izvela ofenzivne borbene vježbe kod Tajvana, druge takve vježbe u manje od mjesec dana.

Zapovjedništvo narodnooslobodilačke vojske na istoku kazalo je u priopćenju kasno u nedjelju da su njegove snage organizirale zajedničke patrole borbene spremnosti i borbene vježbe u moru i zračnom prostoru oko Tajvana.


Cilj vježbi bio je testirati zajedničke borbene sposobnosti i odlučno se suprotstaviti provokativnim akcijama vanjskih sila i separatističkih snaga za neovisnost Tajvana, dodaje se u kratkom priopćenju.


Zasad nije bilo odgovora iz Tajvana, koji kineska vlada smatra svojim teritorijem.


Kina je izvela slične vježbe krajem prošlog mjeseca, a Tajvan je izvijestio da su 43 kineska zrakoplova prešla središnju liniju Tajvanskog tjesnaca, neslužbenog tampona između dviju strana.


Kina, koja nikada nije odustala od upotrebe sile kako bi otok stavila pod svoju kontrolu, provodi redovite vojne upade u vode i zračni prostor u blizini Tajvana u posljednje tri godine.


U kolovozu je Kina organizirala ratne igre u blizini Tajvana nakon posjeta Taipeiju tadašnje predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.


Tajvan, kojim se upravlja demokratski, snažno odbacuje aspiracije Pekinga.

Tajvan osudio Kinu zbog vojnih vježbi blizu otoka


Tajvan je osudio Kinu zbog održavanja drugih vojnih vježbi oko otoka u manje od mjesec dana, a ministarstvo obrane kazalo je da je uočilo 57 kineskih vojnih aviona.


Kina smatra Tajvan, kojim se upravlja demokratski, svojim teritorijem i pojačava vojni, politički i ekonomski pritisak na otok.


- Kineske optužbe neutemeljene su, objavila je danas tajvanska predsjednička palača i oštro osudila kineske vojne vježbe.


Mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu i regiji zajednička su odgovornost Tajvana i Kine, navodi tajvansko predsjedništvo.


Tajvan nikada neće eskalirati sukob niti potaknuti sporove no čvrsto brani svoj suverenitet i sigurnost, dodaje.


Ministarstvo obrane Tajvana reklo je da je u protekla 24 sata uočilo 57 kineskih zrakoplova i četiri broda u operaciji oko otoka od kojih je 28 vojnih aviona ušlo u tajvansku zonu protuzračne obrane.


Neki od njih prešli su crtu sredine Tajvanskog tjesnaca, koja je neslužbena tampon zona između dviju strana. Crtu su prešli borbeni avioni J-16 i Su-30, a dva bombardera H-6 preletjela su južno od Tajvana, objavilo je ministarstvo na karti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!