Tajvan produžuje vojni rok na godinu dana zbog rastuće kineske prijetnje

27.12.2022.

11:35

Autor: Hina/HRT/R.S.

Predsjednica Tajvana, Tsai Ing-wen

Predsjednica Tajvana, Tsai Ing-wen

Foto: Ann Wang / Reuters

Tajvan će od 2024. produžiti obaveznu vojnu službu s četiri mjeseca na godinu dana zbog sve veće prijetnje koju predstavlja Kina, objavila je predsjednica Tsai Ing-wen.

Taj je potez najavila u vrijeme jačanja vojnog, diplomatskog i ekonomskog pritiska Pekinga na Tajvan koji smatra svojim teritorijem.


U posljednje tri godine kinesko zrakoplovstvo gotovo svakodnevno djeluje u blizini tajvanskog zračnog prostora.


Tsai je rekla da Tajvan želi mir, ali mora biti u stanju obraniti se.


- Sve dok je Tajvan dovoljno jak, bit će svjetsko utočište demokracije i slobode, a neće postati bojno polje, rekla je Tsai na konferenciji za medije najavljujući odluku koju je opisala kao nevjerojatno tešku.


Ročnici će imati intenzivnije treninge, uključujući vježbe gađanja, borbenu obuku koju koriste američke snage i rukovat će moćnim oružjem, uključujući protuzračne rakete Stinger i protutenkovsko naoružanje, rekla je Tsai.


Taipei, koji odbacuje pretenzije Pekinga, u ponedjeljak je izvijestio o dosad najvećem upadu kineskih zračnih snaga u tajvanski zračni prostor.


Neslužbenu liniju razdvajanja između Kine i Tajvana prešla su 43 kineska zrakoplova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!