Pentagon potvrdio da je kineski balon srušen iznad Južne Karoline

05.02.2023.

Zadnja izmjena 00:12

Autor: HINA/HRT/A.S.

Srušen kineski balon

Srušen kineski balon

Foto: Randall Hill / REUTERS

Američka je vojska borbenim avionima oborila kineski balon, koji je danima letio iznad SAD-a. Srušen je iznad Atlantskog oceana, u blizini obale Južne i Sjeverne Karoline. U tijeku je izvlačenje dijelova balona iz mora, prenosi CNN.

Američke vlasti uvjerene su kako je balon korišten za špijunažu, odbacujući tvrdnje Kine da bila riječ o meteorološkom balonu. Zbog cijele situacije američki državni tajnik Antony Blinken otkazao je jučer posjet Pekingu.

- Danas poslije podne, po naredbi predsjednika Joea Bidena, američki borbeni zrakoplov srušio je špijunski avion na velikoj visini, koji je lansirala i koji pripada Narodnoj Republici Kini, u zračnom prostoru iznad voda obale Južne Karoline, priopćio je ministar obrane Lloyd Austin.

Joe Biden "uvijek će sigurnost Amerikanaca učiniti prioritetom i tako učinkovito odgovoriti na neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta", dodaje se u priopćenju, prenosi agencija AFP.

Pentagon je objavio da je američki predsjednik Joe Biden odobrio da se balon sruši čim se ispune uvjeti da ta misija bude izvedena bez opasnosti za američke živote.

- U srijedu, kada sam dobio informaciju o balonu, naredio sam Pentagonu da ga obori što je prije moguće. Odlučili su se na akciju u kojoj nisu nanijeli nikakvu štetu na našem teritoriju ispod balona. Uspješno su ga skinuli. Želim pohvaliti naše pilote. Kako se sve odvijalo obavijestit ćemo vas uskoro. Hvala vam, rekao je Biden.

SAD će pokušati što prije pronaći ključne dijelove srušenog kineskog balona


Američka vojska priopćila je da će pokušati brzo pronaći ključne elemente kineskog nadzornog balona među ostacima u blizini obale Južne Karoline nakon što ga je srušio borbeni avion F-22.


- Potraga je u tijeku. Koliko će trajati tek treba utvrditi, rekao je novinarima viši dužnosnik američke obrane, dodajući da su krhotine bile u relativno plitkim vodama.


Visoki vojni dužnosnik rekao je kako predviđa da ponovno sastavljanje balona neće trajati tjednima ili mjesecima, već da će ići relativno brzo. Sigurnosni stručnjaci ocijenili su kako se čini da kineski let navodnog nadzornog balona iznad Sjedinjenih Država označava agresivniju taktiku špijunaže od oslanjanja na satelite i krađe industrijskih i obrambenih tajni. 


I Sjedinjene Države i Kina desetljećima su koristile nadzorne satelite kako bi pratile jedna drugu iz zraka.


- Na neki način, to je više amaterski, rekao je bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton. Zar kamere na njihovim satelitima nemaju dovoljno visoku rezoluciju da moraju poslati balon?

Balon skrenuo s planirane rute zbog vjetra


Kina je u subotu odbacila optužbe za špijunažu, kazavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog "više sile" i optužila je američke političare i medije da iskorištavaju situaciju kako bi ocrnili Kinu.

Američki dužnosnik obrane objasnio je da je kineski balon dio nadzorne flote balona koji obavljaju špijunažu nad pet kontinenata, javlja Reuters.

- Kineski balon nije bio meteorološki već špijunski sa zadaćom da se domogne podataka o osjetljivim vojnim mjestima, rekao je američki dužnosnik obrane.

Američka savezna uprava za civilno zrakpolovstvo (FAA) objavila je da je nastavljen promet u trima zračnim lukama Južne Karoline, a to su Wilmington, Myrtle Beach i Charleston, pošto je ranije promet bio prekinut "iz sigurnosnih razloga".

Kina je u petak izrazila žaljenje jer je njezin "civilni" balon zalutao iznad teritorija SAD-a. Glasnogovornik kineske vlade rekao je ranije da "Kina nema namjeru narušavati kopneni teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje".

Kina odbacila optužbe za špijunažu


Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je da je upad "balona za nadzor" u američki zračni prostor "neprihvatljiv" i "neodgovoran".


Kina je u subotu odbacila optužbe za špijunažu, kazavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog "više sile".

- Ne prihvaćamo neutemeljene spekulacije i senzacionalizam, priopćilo je u subotu kinesko ministarstvo vanjskih poslova, smjerajući na telefonski razgovor visokog diplomata Wang Yija s Blinkenom dan prije.

Blinken je otkazao posjet Pekingu planiran za nedjelju. To bi bio prvi posjet Kini jednog američkog državnog tajnika od 2018. godine. 

Blinken je naglasio da SAD želi da komunikacijski kanali s Pekingom budu otvoreni i da bi se posjet trebao održati bez odgode "kada uvjeti to budu dopuštali".

Odgađanje Blinkenova putovanja, što su ga dogovorili u studenom Biden i kineski predsjednik Xi Jinping, udarac je za one koji su u tom posjetu vidjeli priliku da se stabilizira sve lošiji odnos između dviju zemalja.

Kina se nada stabilnom odnosu sa SAD-om kako bi se mogla usredotočiti na svoje gospodarstvo, koje je ugrozila sada napuštena politika nulte tolerancije na covid i koje su zapostavili strani investitori, uplašeni povratkom državnog intervencionizma na tržištu.

Novi balon primijećen u Latinskoj Americi


Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova ponovio je da se balon koji je letio iznad SAD-a koristio za meteorološka i druga znanstvena istraživanja.

Dodao je da je balon skrenuo s planirane rute zbog vjetra i ograničenih mogućnosti upravljanja njegovim letom.

Pentagon to nije prihvatio.

- Znamo da je to balon za nadzor, rekao je Ryder.

Balon je otkriven iznad Montane, gdje je u vojnoj bazi na sjeveru pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama, po izvješću. 

Pentagon je u petak rekao da je drugi kineski balon primijećen u Latinskoj Americi, no nije naveo točnu lokaciju.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!