14:52 / 02.12.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Kina ubrzava razvoj cjepiva za omikron varijantu

Kina ubrzava razvoj cjepiva za omikron varijantu

Kina ubrzava razvoj cjepiva za omikron varijantu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kina ubrzava istraživanja i razvoj cjepiva protiv covida-19 posebno ciljajući omikron varijantu, izjavio je u četvrtak zdravstveni dužnosnik.

Za sada u Kini nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze omikron varijantom novog koronavirusa.


- Na temelju raznih tehnologija, ubrzano radimo na istraživanju i razvoju cjepiva protiv omikron varijante, rekao je Zheng Zhongwei, voditelj posebne skupine za razvoj cjepiva protiv covida-19.


Potencijalno cjepivo protiv omikrona možda se naposljetku neće trebati koristiti, ali je neophodno da se Kina pripremi, rekao je Zheng.


Za sada nema čvrstih dokaza da li omikron zaobilazi imunitet stečen cijepljenjem, ali se očekuje da će većina postojećih cjepiva pomoći u smanjivanju težine oboljenja i smrti, dodaje Zheng.


Kineski proizvođač cjepiva Sinovac Biotech je potvrdio da analizira djeluje li njihovo cjepivo protiv omikrona, ili moraju izraditi potpuno novo cjepivo.


Shenzhen Kangtai Biological Products (BioKangtai) želi surađivati s drugim institucijama na istraživanju omikrona.


Kina u svom programu cijepljenja koristi samo cjepiva domaće proizvodnje i tek treba odobriti cjepiva razvijena u inozemstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!