Prvi slučaj zaraze omikronom u SAD-u

21:34 / 01.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Cepa  Omicron

Cepa Omicron

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Prvi slučaj zaraze omikron inačicom koronavirusa potvrđen je u Sjedinjenim Državama kod osobe koja je došla iz Južnoafričke Republike 22. studenog, priopćile su američke zdravstvene vlasti.

Ta je osoba bila pozitivna na testiranju u Kaliforniji, navodi se u priopćenju Centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti (CDC). Osoba je bila "potpuno cijepljena i imala je lakše simptome koji su prolazili", dodaje se. "Svi koji su od tada bili u bliskom kontaktu s tom osobom bili su negativni na testu".

Washington je već zabranio ulazak na američki teritorij putnicima iz osam zemalja s juga Afrike.

Svi odrasli stranci koji ulaze u SAD moraju biti cijepljeni i imati negativan nalaz testa na koronu tri dana prije leta. Amerikanci koji se vraćaju iz inozemstva također se moraju testirati, tri ili jedan dan prije polaska ovisno o cjepnom statusu. Američka vlada želi skratiti taj rok na jedan dan za sve.

Omikron zabrinjava stručnjake jer ima brojne mutacije zbog kojih može biti zarazniji i otporniji na imunost stečenu cijepljenjem. Istraživanja se trenutačno provode kako bi se utvrdilo je li to doista tako i u kojoj mjeri, a prvi rezultati bit će dostupni tek za nekoliko tjedana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!