13:53 / 06.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Kina za opću upotrebu protiv covida odobrila cjepivo Sinovac Biotech

Testiranje Sinovacovog cjepiva u Čileu

Testiranje Sinovacovog cjepiva u Čileu

Foto: Ivan Alvarado / REUTERS

Tvrtka Sinovac Biotech rekla je u subotu da je kineski regulator za lijekove odobrio njihovo cjepivo CoronaVac za opću upotrebu.

To je drugo cjepivo protiv covida-19 odobreno za opću uporabu u Kini pošto je u prosincu odobreno cjepivo koje je razvio pekinški institut u suradnji s Kineskom nacionalnom farmaceutskom grupom (Sinopharm). Oba cjepiva su već dio kineskog programa procjepljivanja koji uglavnom cilja skupine najizloženije virusu.

Indonezija, Turska, Brazil, Čile, Kolumbija, Urugvaj i Laos zajamčili su hitno odobrenje cjepiva CoronaVac koje je razvila tvrtka Sinovac Life Sciences, priopćio je Sinovac.

Očekuje se da će Sinovac Life Sciences uspjeti proizvesti milijardu doza cjepiva u godini dana do veljače, dodaje se.

Cjepivo Sinovaca je u trećoj fazi testiranja u zemljama poput Brazila, Turske i Indonezije, u kojima su pojedinačno objavljivane različite informacije o učinkovitosti cjepiva.

U ispitivanju u Brazilu je otkriveno da je cjepivo protiv koronavirusa učinkovito 50,65 posto, a u istraživanju je sudjelovalo 12.396 zdravstvenih radnika starijih od 18 godina, od 16. prosinca i među kojima je zabilježeno 253 slučajeva, priopćeno je iz Sinovaca u petak.

U Turskoj je učinkovitost iznosila 91.25 posto, rekli su lokalni istraživači, što je rezultat utemeljen na preliminarnoj analizi od 29 slučajeva. Učinkovitost cjepiva u Indoneziji iznosila je 65.3 posto.

U brazilskom istraživanju cjepivo je bilo učinkovito u 83.7 posto u prevenciji medicinskog liječenja, no bilo je učinkovito 100 posto u prevenciji hospitalizacije, ozbiljnije bolesti i smrti, rečeno je u petak iz Sinovaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!