16:14 / 05.02.2021.

Autor: Hina

WHO: Potraga za podrijetlom koronavirusa trajat će godinama

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Član tima koji pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) vodi istragu u Wuhanu, kineskom gradu u kojem je otkriven koronavirus, rekao je da je iznenađen kompleksnošću zadatka otkrivanja podrijetla tog virusa i da će istraživanje trajati godinama. 

Dominic Dwyer, mikrobiolog i stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da je istraživačka skupina u Wuhanu od kineskih vlasti dobila pristup koji je zatražila kako bi istraživala početke pandemije izazvane koronavirusom, prvi put zabilježenog u tom kineskom gradu.

- Svi znaju da je pandemija buknula s tržnice Huanan u Wuhanu, no ključno je saznati što se događalo tada i prije toga, rekao je Dwyer.

Podrijetlo koronavirusa postalo je visoko politizirano pitanje nakon međunarodnih kritika upućenih Kini zbog nedovoljne transparentnosti u prvim danima epidemije. Peking zagovara teoriju da je virus možda nastao negdje drugdje.

Dwyer, australski stručnjak za HIV koji je surađivao s WHO-om tijekom epidemija SARS-a i ptičje gripe, rekao je da je glavna zagonetka COVID-a u tome što prvi asimptomatski pacijenti nisu znali da nose virus.

- Naivno je misliti da ćemo doći do nultog zaraženog, kazao je Dwyer. Rani slučajevi zabilježeni su u studenom 2019., no najvažnije je ono što se dogodilo nedugo prije toga, rekao je australski stručnjak.


 Dwyer se slaže s Peterom Daszakom, zoologom i stručnjakom za životinjske bolesti, također članom tima, koji naglašava da će biti jako teško shvatiti porijeklo koronavirusa.

- Čak i kod SARS-a i ebole imamo neke dobre ideje, no nitko nije siguran, rekao je Daszak agenciji Reuters. Dodao je da ni kod HIV-a točne okolnosti o podrijetlu nisu poznate.


Istražitelji su posjetili bolnice, istraživačke centre i tržnicu s morskom hranom gdje je zabilježen prvi slučaj, no njihovi kontakti u Wuhanu ograničeni su na posjete koje su organizirali kineski domaćini.


Dwyer je kazao da je tim završio s obilaskom lokacija i da se priprema predstaviti prve zaključke u što kraćem roku, prije no što krajem idućeg tjedna istekne 28-dnevna viza članove istraživačke skupine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!