13:00 / 04.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Kina želi pojačati suradnju s Njemačkom i Europskom unijom

Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Foto: - / REUTERS

Kina je spremna surađivati s Njemačkom i Europskom unijom s ciljem jačanja suradnje, očuvanja multilateralnosti i suočavanja s globalnim izazovima, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping.
Njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsjednik Xi Jinping najavili su intenzivniju suradnju u borbi protiv pandemije koronavirusa i savladavanju ekonomskih posljedica krize izazvane pandemijom, javljaju njemački mediji pozivajući se na kinesku državnu agenciju Xinhua.

- Sve o koronavirusu

- Kina je spremna surađivati s Njemačkom i Europskom unijom s ciljem jačanja suradnje, očuvanja multilateralnosti i suočavanja s globalnim izazovima, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping tijekom telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kineski predsjednik je također naglasio kako je spreman ojačati odnose s Njemačkom i Europskom unijom kako bi "unio sigurnost u aktualni svijet nesigurnosti".

Xi je, kako nadalje prenosi Xinhua, naglasio kako će Kina i dalje biti otvorena za strane investicije te da će "stvoriti povoljnu atmosferu za njemačke poduzetnike".

U sklopu tih namjera izaslanstvo njemačkih poduzetnika već je u subotu, usprkos ograničenjima vezanim uz pandemiju koronavirusa, posjetilo Kinu, a novi gospodarski posjet počeo je u četvrtak u Šangaju.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert izjavio je nakon telefonskog razgovora Angele Merkel i Xi Jinpinga kako je dogovoreno otkazivanje planiranog samita EU-Kina, koji je trebao biti održan u rujnu u Leipzigu.

- S obzirom na opće stanje glede pandemije, samit nije moguć u planiranom terminu, ali će biti naknadno održan, rekao je Seibert.

Kako je nadalje priopćeno, Angela Merkel je rekla kako je Njemačka spremna ojačati svoje veze s Kinom dodajući kako su "međunarodna solidarnost i multilateralizam" presudni u globalnoj borbi protiv pandemije koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!