Kineska Komunistička partija ustavom osnažila moć Xi Jinpinga

22.10.2022.

Zadnja izmjena 19:33

Autor: Hina/HRT/V.G.

Xi Jinping

Xi Jinping

Foto: Tingshu Wang / Reuters

Nacionalni kongres Komunističke partije Kine, koji se održava svakih pet godina, izmijenio je partijski ustav da bi se u njemu još snažnije odrazila ideologija aktualnog predsjednika Xi Jinpinga i istaknula njegova uloga vođe.

Oko 2300 delegata partije, koja vlada zemljom od 1,4 milijarde ljudi, usvojilo je u subotu amandmane na kraju jednotjednog kongresa održanog u Pekingu.

Xi (69) je glavni tajnik Komunističke partije Kine od 2012.

Delegati su podržali uključivanje nekoliko koncepata u ustav.

Vodeći principi su koncept koji potvrđuje Xijev položaj kao jezgru partije i "Xi Jinpingove ideje o socijalizmu u kineskom stilu u novoj eri".

Dodane su i ostale smjernice koje od 96 milijuna članova stranke zahtijevaju lojalnost, integritet, potporu vodstvu i partijskoj liniji.

- Najznačajnija politička inovacija ovoga partijskog kongresa nije u dokumentima. Naime, umjesto da ustupi mjesto mlađem nasljedniku nakon dva mandata na funkciji glavnog tajnika, Xi Jinping je samoga sebe postavio za vlastita nasljednika, rekla je Katja Drinhausen iz berlinskoga Instituta Mercator za kineske studije (MERICS).

Delegati su također izabrali članove novoga Centralnog komiteta, koji će zauzvrat odobriti novi Politbiro i njegov Stalni komitet, najmoćnije stranačko tijelo koje donosi odluke.

Član novoga Centralnog komiteta neće biti kineski premijer Li Keqiang s obzirom na to da u subotu, na kraju kongresa njegovo ime nije uvršteno na popis novih članova, a to znači da neće moći sjediti u Stalnome odboru Politbiroa.

Li je već u ožujku na godišnjem sastanku Narodnoga kongresa najavio da se neće ponovno kandidirati nakon dva mandata na vlasti.

No ipak se nagađalo da bi mogao postati predsjednik parlamenta, što bi ga zapravo učinilo drugim najmoćnijim političkim akterom nakon Xija.

Zamjenik premijera Hu Chunhua mogao bi postati novi šef vlade.

A jasan znak prekida s prošlošću moglo bi biti to što je Xijev prethodnik na mjestu predsjednika države i čelnika partije, Hu Jintao ispraćen s pozornice na 20. kongresu Komunističke partije, a dotad je sjedio pokraj Xija.

Ovog su 79-godišnjeg političara, navodno protiv njegove volje s podija odvela dvojica službenih čuvara nedugo nakon što je posljednjeg dana ovotjednog kongresa međunarodnim medijima dopušten pristup govornici u Velikoj dvorani.

Bivši predsjednik Hu nije jedan od vatrenih pristaša aktualnoga kineskog predsjednika.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!