Kineske vojne vježbe bez presedana

04.08.2022.

Zadnja izmjena 20:30

Autor: Alenka Marina/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Kina je počela velike vojne vježbe  u vodama oko otoka Tajvana

Kina je počela velike vojne vježbe u vodama oko otoka Tajvana

Foto: Eastern Theatre Command / REUTERS

Dan nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, Kina je ispalila više projektila u Tajvanskom tjesnacu, pokrenuvši višednevne vojne vježbe bez presedana. Peking Tajvan smatra svojim teritorijem.

Ispaljivanjem 11 balističkih projektila Dongfeng u vodama oko Tajvana, Kina je započela najveće vojne vježbe na tom području od 1996. Najmanje pet njih palo je u japansku gospodarsku zonu, tvrdi Tokio.

Četverodnevne vježbe, koje uključuju uporabu bojnog streljiva u vodi i u zraku, održavaju se samo 20-ak kilometara od Tajvana.

Peking, ljut zbog posjeta visoke američke dužnosnice, tvrdi da su svi kojima je stalo do mira trebali upozoriti Nancy Pelosi da se ne upušta u opasne i neodgovorne provokacije.

- Prije posjeta Pelosi Tajvanu, (te su zemlje) bile gluhe i tihe, no sada kritiziraju postupke Kine razotkrivajući svoje licemjerje. Načelo jedne Kine važno je za uspostavu diplomatskih odnosa Kine sa sedam zemalja. Ako njihove vlade ništa ne poduzmu i dopuste parlamentima da djeluju suprotno svojoj vanjskoj politici, to je dokaz političke nesposobnosti i međunarodne izdaje...Tajvan je neotuđivi dio kineskog teritorija - poručio je Hua Chunying iz kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Tajvanska vojska stavljena je u borbenu pripravnost. Navodno su ispalili rakete upozorenja nedaleko od otoka Kinmen.

Na Tajvanu su otvorena skloništa u slučaju zračnih napada i održane vježbe civilne zaštite.

Otkazani su deseci civilnih letova a brodski promet preusmjeren je na alternativne rute.

Posjet Nancy Pelosi i dalje je glavna tema na Tajvanu. I dok joj jedni zahvaljuju, drugi ne dijele takvo mišljenje.


- Njezin posjet je samo politička predstava. Sve dok dolazi ovdje i protivi se Kini, dobit će izbore. Imaju svojih problema. Pomiču metu kako bi skrenuli pozornost s vlastitih problema i inflacije - komentira novinarima Chang Yao Tsung, stanovnik Taipeija.

Porast napetosti i strah od rata glavne su teme ministarskog sastanka zemalja ASEANA koji se održava u Kambodži. Eskalacija napetosti neće nikome donijeti dobra, pa ni Kini, upozorava američki državni tajnik Anthony Blinken.

- (Sjedinjene Američke Države) protive se jednostranoj promijeni statusa quo, osobito silom. Ostajemo predani našoj politici jedne Kine vođeni našim obvezama prema Zakonu o odnosima s Tajvanom, priopćenjima i... I želim naglasiti : ništa nije promijenilo naše stajalište i nadam se da Peking neće izazvati krizu ili tražiti izgovor da pojača svoju agresivnu vojnu akciju - rekao je.

Nakon spornog posjeta Tajvanu, Nancy Pelosi stigla je u Južnu Koreju.

Najavila je posjet 38. sjevernoj paraleli, odnosno demilitariziranoj zoni između dviju Koreja, komunističke Sjeverne i saveznice Zapada, Južne Koreje, zemalja koje su tehnički i dalje u ratu.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!