Pelosi: SAD ostaje posvećen podršci Tajvanu

03.08.2022.

Zadnja izmjena 12:12

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/HRT

Nancy Pelosi u posjetu Tajvanu

Nancy Pelosi u posjetu Tajvanu

Foto: Ann Wang / REUTERS

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi napustila je Tajvan nakon što mu je obećala američku solidarnost i hvalila njegovu demokraciju. Pelosi se sastala s tajvanskom predsjednicom a tu je zemlju posjetila unatoč žestokim osudama i prijetnjama Kine koja je smatra svojim teritorijem. Uoči posjeta - Kina je dignula borbene zrakoplove, a Washington je poslao ratne brodove u vode istočno od otoka.


video thumb

SAD ostaje posvećen podršci Tajvanu, bila je jasna Nancy Pelosi nakon susreta s tajvanskom predsjednicom. Posjet koji je Peking nazvao provokacijom u lošem trenutku, povećao je tenzije između SAD-a i Kine više nego raniji posjeti članova Kongresa s obzirom na to da je riječ o najviše rangiranoj američkoj dužnosnici koja je stigla na ovaj otok u posljednjih 25 godina.

- Prije 43 godine, Zakonom o odnosima s Tajvanom, Amerika je obećala da će uvijek biti uz Tajvan. I na tom snažnom temelju, izgradili smo uspješno partnerstvo. Danas kad se svijet suočava s izborom između demokracije i autokracije, američka odlučnost da sačuva demokraciju ovdje u Tajvanu i diljem svijeta ostaje željezno čvrsta, rekla je Pelosi.

- Ove godine, kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, sigurnost Tajvanskog tjesnaca postala je još jedno žarište za ostatak svijeta. Trenutak invazije na demokratski Tajvan bio bi velik napad na sigurnost cijele indo-pacifičke regije. Predsjedničina nazočnost ovdje u Tajvanu, jača povjerenje javnosti u snagu naše demokracije. Rekla sam predsjednici Pelosi da smo predani u održavanju statua quo preko tjesnaca, rekla je Tsai Ing-wen.

Nezadovoljstvo posjetom, Kina je odlučila demonstrirati vojnim vježbama u vodama oko otoka i u zračnom prostoru, ali analitičari ne vjeruju da bi se iz ovog pokazivanja mišića mogla izroditi vojna konfrontacija.

- Zajedničke vojne operacije su nužan odgovor na opasne poteze SAD-a i tajvanske vlade. Upozoravamo one koji posjećuju Tajvan sa zlim namjerama i elementima 'neovisnosti Tajvana' da Zapovjedništvo istočnog ratišta ima sposobnost suprotstaviti se svim provokacijama u odlučnoj zaštititi nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, rekao je Gu Zhong, predstavnik kineske vojske.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u dvosatnom telefonskom razgovoru prošli tjedan upozorio američkog predsjednika Bidena da se SAD "igra s vatrom". S obzirom na to da Kina Tajvan smatra dijelom politike "Jedne Kine", spremni su i na vojnu intervenciju. Nećemo zveckati oružjem, poručuje američka strana, ali predsjednica Pelosi ima pravo posjetiti Tajvan.

- Da budem jasan. Predsjedničin posjet potpuno je u skladu s našom dugogodišnjom politikom "jedne Kine" i tu se ništa nije promijenilo. Rekli smo da se protivimo bilo kakvim jednostranim promjenama statusa quo s bilo koje strane, da ne podržavamo neovisnost Tajvana i da očekujemo da se razmirice riješe mirnim putem, rekao je John Kirby, koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Kineska komunistička partija, ujedinjenje s Tajvanom smatra povijesnim zadatkom, iako nikad nije njime upravljala. Predsjednik u lovu na treći mandat, pojačao je pritisak na otok u posljednjih 6 godina otkako je na vlasti predsjednica iz Demokratske progresivne stranke koja se zalaže za neovisnost Tajvana. Posjet dugogodišnje kritičarke Kine, sigurno mu ne ide na ruku.

Kineski zrakoplovi prelazili tjesnac 

Kad se njezin zrakoplov spustio u utorak navečer na Tajvan kineski državni mediji javili su da su njihovi vojni zrakoplovi prelazili Tajvanski tjesnac. Tajvan je tada demantirao ta izvješća, ali je kasnije rekao da je više od 20 kineskih vojnih zrakoplova u utorak ušlo u njegovu zonu protuzračne obrane. U roku od sat vremena nakon dolaska Pelosi, Kina je objavila da će kineska vojska kasnije ovog tjedna izvesti niz vojnih vježbi s pravim streljivom u zraku i na moru oko Tajvana - upozoravajući brodove i zrakoplove da ne ulaze u ta područja.

Iako se o posjetu Pelosi, u sklopu njene regionalne turneje, spekuliralo danima, taj se posjet do zadnjeg minuta držao u tajnosti. No nakon što je Pelosi sletjela, predstavnik Bijele kuće rekao je za CNN da je ovaj posjet sličan prethodnim putovanjima drugih dužnosnika, dodajući da se "Sjedinjene Države neće zastrašiti prijetnjama".

U srijedu je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi objavio izjavu u kojoj je ponovio protivljenje Kine posjetu Nancy Pelosi. Wang je to nazvao "otvorenom političkom provokacijom", dodajući da "ozbiljno krši načelo jedne Kine i šteti kineskom suverenitetu"."SAD mora prestati opstruirati veliko ponovno ujedinjenje Kine. Tajvan je neotuđivi dio Kine", kazao je kineski šef diplomacije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!