20:43 / 19.03.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Kineski dužnosnik kaže da su sankcije nametnute Rusiji "pretjerane"

Sankcije nametnute Rusiji

Sankcije nametnute Rusiji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Visoki kineski dužnosnik rekao je u subotu da su sankcije koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji zbog Ukrajine sve više "pretjerane".

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng također je podržao stajalište Moskve u vezi NATO-a, kazavši da se Sjevernoatlantski savez ne bi smio više širiti na istok i tjerati nuklearnu silu kao što je Rusija "u kut". 

Moskva je zatražila pravno obvezujuća jamstva od NATO-a da se više neće širiti i da će se vratiti na granice iz 1997. godine.

Kina još nije osudila rusku vojnu operaciju u Ukrajini niti je nazvala invazijom, premda je izrazila duboku zabrinutost zbog rata.

Peking se također protivi gospodarskim sankcijama nametnutim Rusiji zbog Ukrajine smatrajući da su jednostrane i da ih Vijeće sigurnosti UN-a nije odobrilo. 

- Sankcije protiv Rusije postaju sve više pretjerane, rekao je Le na sigurnosnom forumu u Pekingu, dodajući da se ruskim državljanima "bez razloga" oduzima imovinu.

- Povijest je više puta pokazala da sankcije ne mogu riješiti probleme. Sankcije će samo naštetiti običnim ljudima, utjecati na gospodarski i financijski sustav... i pogoršati globalno gospodarstvo". 

- Težnja (NATO-a) za apsolutnom sigurnošću vodi upravo do apsolutne nesigurnosti, rekao je Le.

- Posljedice guranja jedne velike sile, osobito nuklearne, u kut su još više nezamislive.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!