Kineski ministar: Kina je na pravoj strani povijesti glede rata u Ukrajini

20.03.2022.

07:30

Autor: I.Z./HRT/Hina

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi

Foto: Ryan Woo / REUTERS

Vrijeme će pokazati da Kina stoji na pravoj strani povijesti u vezi s ukrajinskom krizom, a njezin je stav u skladu sa željama većine zemalja, rekao je danas kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

- Kina nikada neće prihvatiti nikakvu vanjsku prisilu ili pritisak te se protivi bilo kakvim neutemeljenim optužbama i sumnji protiv Kine, rekao je Wang prema priopćenju Ministarstva.

Njegovi komentari dolaze nakon izjave predsjednika SAD-a Joe Bidena, koji je u petak upozorio svog kineskog kolegu Xi Jinpinga na "posljedice" ako Peking pruži materijalnu potporu ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Predsjednik Xi je u telefonskom pozivu rekao Bidenu da rat u Ukrajini mora završiti što je prije moguće te je pozvao članice NATO saveza da održe dijalog s Moskvom. Prema navodima iz Pekinga o pozivu, Xi nije pripisao krivnju Rusiji.

Wang je naglasio da je najvažnija poruka koje je Xi poslao bila da je Kina oduvijek bila sila za održavanje mira u svijetu.

- Uvijek smo se zalagali za održavanje mira i suprotstavljanje ratu, kazao je Wang, dodavši da će Kina donositi neovisne odluke.

- Stav Kine je objektivan i pošten te je u skladu sa željama većine zemalja. Vrijeme će pokazati da su kineske tvrdnje na prvoj strani povijesti, naglasio je Wang.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Le Yucheng prethodno je jučer izjavio da su sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog Ukrajine "pretjerane".

Službeni Peking je u više navrata naglasio da Rusija ima legitimne sigurnosne zabrinutosti koje treba riješiti te su pozvali na diplomatsko rješenje sukoba, kao i da priznaju suverenitet Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!