Kinesko prijateljstvo s Rusijom "čvrsto kao stijena"

10:12 / 07.03.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Prijateljstvo Kine i Rusije

Prijateljstvo Kine i Rusije

Foto: - / Shutterstock

Prijateljstvo Rusije i Kine "čvrsto je kao stijena", izjavio je ministar vanjskih poslova Wang Yi, istovremeno najavljujući da će kineski Crveni križ dostaviti humanitarnu pomoć Ukrajini. Kina odbija osuditi napad Rusije na Ukrajinu i odbija to nazvati invazijom te traži od Zapada da uvaži "legitimne sigurnosne zahtjeve" Moskve.

- Ukrajinska situacija složena je i nije se dogodila preko noći. Rješavanje složenih problema zahtjeva smirenost i razum, a ne dodavanje ulja na vatru, kazao je kineski ministar Wang Yi na konferenciji za novinare održanoj u vrijeme zasjedanja svekineske narodne skupštine.


Dodao je da je Kina već obavila "neki posao" na promicanju mirovnih pregovora i cijelo je vrijeme bila u kontaktu sa svim stranama.


- Kina je voljna nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u poticanju mira i promicanju pregovora, te je spremna surađivati s međunarodnom zajednicom kako bi posredovala kada je to potrebno, kazao je šef kineske diplomacije.


- Prijateljstvo s Rusijom,  "iznimno je čvrsto", a izgledi za suradnju su sjajni, istaknuo je Wang


- Bez obzira na to kako zlokobna bila međunarodna situacija, Kina i Rusija će održati svoju stratešku odlučnost i nezaustavljivo će zagovarati sveobuhvatno strateško partnerstvo koordiniranja u novoj eri, poručio je Wang.

Kina je izložena sve glasnijim pozivima da se angažira na rješavanju krize.


Australski premijer Scott Morrison pozvao je Kinu da se pridruži globalnim naporima za okončanje ruske invazije na Ukrajinu. 


- Kina je dugo tvrdila da kao jedna od najvećih sila u svijetu treba doprinositi globalnom miru i stabilnosti. Nema zemlje koja će imati veći utjecaj na okončanje ovog užasnog rata u Ukrajini od Kine", rekao je Morrison u govoru u Institutu Lowy u Sydneyju.


Morrison, čija se vlada sukobila sa svojim najvećim izvoznim trgovinskim partnerom zbog niza pitanja, rekao je da je zaprepašten suzdržanošću Kine.


- Slušao sam glas kineske vlade kad je riječ o osudi ruskih djelovanja i vladala je zastrašujuća tišina, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!