14:05 / 16.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Klimatske promjene prijete proizvodnji nafte i plina u svijetu

LNG terminal

LNG terminal

Foto: Mike Mareen / Shutterstock

Velik dio svjetskih rezervi nafte i plina ugrožen je zbog porasta plime, zbog oluja, poplava i ekstremnih temperatura prouzročenih klimatskim promjenama, objavila je u četvrtak konzultantska tvrtka za analizu rizika Verisk Maplecroft.

Vremenske nepogode mogle bi utjecati na korištenje i vađenje oko 600 milijarda barela naftnog ekvivalenta ili oko 40 posto svjetskih rezervi nafte i plina, a među najugroženijima su najveći proizvođači crnoga zlata - Saudijska Arabija, Irak i Nigerija, podaci su kojima raspolaže britanska tvrtka koja je provela istraživanje.

Klimatske promjene ove su godine jako pogodile naftnu industriju u trenutku kada su ekstremno hladni vremenski uvjeti zahvatili glavno američko čvorište za proizvodnju nafte i plina na obali Meksičkog zaljeva, što je rezultiralo dugim obustavama rada i smanjenom proizvodnjom.

- Ovakvi će događaji postajati sve učestaliji i ekstremniji te će nanositi još veće udarce ovoj industriji, smatra Rory Clisby, analitičar za okoliš Verisk Maplecrofta.

Malo više od 10 posto svjetskih komercijalno nadoknadivih rezervi nafte nalazi se u područjima koja je konzultantska tvrtka ocijenila ekstremno rizičnima, od čega je gotovo trećina izložena visokom riziku.

Ekstremno visoke temperature, nestašica vode i pješčane oluje mogle bi postati 'Ahilova peta' za Saudijsku Arabiju, koja je najveći izvoznik nafte, smatraju britanski istraživači.

Za Nigeriju, drugog po važnosti afričkog izvoznika, gdje su nalazišta nafte koncentrirana u području riječnoga sustava delte Nigera, prijetnju predstavljaju suše i poplave, zaključili su stručnjaci Verisk Maplecrofta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!