Novi tajni dokumenti pronađeni u Bidenovoj garaži u Wilmingtonu

12.01.2023.

Zadnja izmjena 19:36

Autor: Hina/HRT/R.S.

Joe Biden, američki predsjednik

Joe Biden, američki predsjednik

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Nakon što je kod bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa pronađeno na stotine povjerljivih dokumenata u njegovoj privatnoj rezidenciji, otkriveno je kako je i aktualni američki predsjednik Joe Biden držao povjerljive dokumente u privatnom uredu. Njegovi odvjetnici pronašli su drugu seriju poverljivih materijala nakon što su prije nekoliko dana priznali da je prošle jeseni u njegovom privatnom uredu otkriveno desetak poverljivih dokumenata. Republikanci najavljuju istragu.


- Pronašli su neke dokumente u kutiji u zaključanom ormaru, ili barem ormaru. Nakon što su shvatili da je ondje nekoliko tajnih dokumenata, odmah su pozvali Arhiv i predali ih. Ne znam što je u njima, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Odvjetnici američkog predsjednika Joea Bidena pronašli su manju količinu tajnih dokumenata u njegovoj garaži u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware, objavila je Bijela kuća u četvrtak.

Nakon otkrića desetak dokumenata takvog tipa u nekadašnjem uredu Joe Bidena u Washington kojim se služio dok je bio potpredsjednik, njegovi odvjetnici pregledali su dvije njegove privatne rezidencije u koje su arhivi "mogli biti premješteni tijekom tranzicije od 2017"., priopćio je posebni savjetnik Bijele kuće Richard Sauber.

Mediji su ranije u četvrtak prenijeli vijest o otkriću novih dokumenata no nisu naveli lokaciju.

Samo jedan spis pronađen je u prostoriji tik uz garažu, a nikakvi dokumenti nisu pronađeni u Bidenovu domu u Rehoboth Beachu, kazao je u četvrtak Sauber.

U izjavi je rekao da administracija "potpuno surađuje" kako bi se se s dokumentima ispravno postupilo.

Ova otkrića neugodnost su za demokratskog predsjednika jer vlasti već mjesecima istražuju arhive njegova prethodnika na dužnosti, republikanca Donalda Trumpa koji je vlastitu arhivu iz predsjedničkog mandata skrivao na svome imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Sumnjajući na moguće ometanje istrage, FBI je u kolovozu zatražio i dobio odobrenje suda za pretres Trumpove kuće, gdje su agenti pronašli više od 13.000 dodatnih zapisa, od kojih oko 100 visoko povjerljivih.

Zakon iz 1978. obvezuje i američke predsjednike i potpredsjednike da svu dokumentaciju, poruke email, pisma i radne dokumente predaju Nacionalnom arhivu.

Biden je novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s čelnicima Meksika i Kanade u utorak rekao da ozbiljno shvaća tajne dokumente.

Republikanci likuju

Rublikanci likuju jer je upravo Bidenova administracija naredila pretraživanje rezidencije bivšeg predsjednika Trumpa na Floridi. Trump je više od godinu dana nakon odlaska s dužnosti držao tisuće državnih dokumenata i nije ih svojevoljno vratio unatoč zahtjevima Nacionalnog arhiva. Republikanci, koji su preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom, optužuju američkog predsjednika za licemjerje.

- Zašto Bidenovo ministarstvo pravosuđa ima dvostruke kriterije? Svaki put kad nešto izađe u javnost prije izbora u vezi s Bidenovom obitelji, to se gurne pod tepih, kaže se da je laž ili da iza toga stoje Rusi. Zašto se potpuno drukčije ponašaju prema predsjedniku Trumpu i zašto su obavili pretragu?, pita se Kevin McCarthy, predsjednik Zastupničkog doma.

- Pomisao da su pokrenuli pretragu rezidencije bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država ostavlja bez teksta. Ali sada možemo vidjeti i da je Joe Biden učinio isto, baš kao i drugi predsjednici - Obama i Bush, rekao je James Comer, republikanski zastupnik iz Kentuckyja.

Demokrati upozoravaju kako je razlika u tome što su Bidenovi odvjetnici obavijestili Nacionalni arhiv - za razliku od Trumpa od kojega su dokumenti oduzeti tijekom pretraživanja imanja na Floridi. On je tvrdio da je s njih skinuo oznaku tajnosti.

- Često je velika razlika kada se nešto dobrovoljno otkrije vladi i kada vlada mora otići nekamo i sama to iskopati, kaže Gregg Soffer, odvjetnik i bivši držani tužitelj.

Republikanci najavljuju istragu u Kongresu. Kako god, ostaje činjenica da su američki predsjednici skloni tomu da gube povjerljive dokumente ili ih drže na neprimjerenom mjestu!

Više pogledajte u prilogu Mire Aščića:


video thumb

Posebni tražitelj ispitat će Bidenovo postupanje sa službenim dokumentima

Državni odvjetnik Merrick Garland u četvrtak je imenovao posebnog istražitelja koji će ispitati predsjednika Joea Bidena nakon što su osjetljiv vladini dokumenti pronađeni u njegovom domu, a istraga bi mogla utjecati na očekivanu kandidaturu demokratskog predsjednika na izborima 2024.


Garland je to objavio nekoliko sati nakon što je odvjetnik Bijele kuće u četvrtak rekao da je Bidenov pravni tim pronašao drugi set povjerljivih dokumenata iz vremena dok je bio potpredsjednik u garaži njegovog domu u Delawareu.

Garland je istaknuo da će bivši državni odvjetnik u Marylandu Robert Hur biti posebni istražitelj za to pitanje.

Američke vlasti ponekad imenuju posebne istražitelje za politički osjetljive slučajeve koji svoje zadatke obavljaju uz određeni stupanj neovisnosti o ministarstvu pravosuđa, uključujući Garlanda kojeg je imenovao Biden.

Posebni istražitelji ponekad, ali ne uvijek, podižu kaznene prijave.

Garland je u studenom imenovao Jacka Smitha posebnim istražiteljem za nadgledanje istraga ministarstva pravosuđa povezanih s odnosom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema povjerljivim dokumentima i njegovim nastojanjem da poništi rezultate izbora 2020.

Trump, kojeg je Biden porazio 2020., u studenom je objavio svoju kandidaturu za predsjednika 2024.

Očekuje se da će Biden (80) službeno objaviti svoju kandidaturu u idućim mjesecima.

Najnovije otkriće neugodnost su za demokratskog predsjednika jer vlasti već mjesecima istražuju arhive njegova prethodnika republikanca Donalda Trumpa koji je vlastitu arhivu iz predsjedničkog mandata skrivao na svome imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!