Povjerljivi državni dokumenti pronađeni u privatnom Bidenovom uredu

10.01.2023.

10:24

Autor: Vijesti/IMS/Hina/HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

U privatnom uredu američkog predsjednika Joea Bidena pronađeni su povjerljivi državni dokumenti, a u istragu je uključen i FBI.

Povjerljive dokumente iz potpredsjedničkih dana aktualnog predsjednika otkrili su u studenom osobni odvjetnici američkog predsjednika u prostorima think tanka u Washingtonu, rekao je u ponedjeljak odvjetnik Bijele kuće.

Blizu 10 dokumenata pronađeno je u Bidenovu uredu u Centru za diplomaciju i globalni angažman Penn Biden, izvijestio je ranije CBS News, dodajući da je od američkoga državnog odvjetnika u Chicagu zatraženo da pregleda tajne dokumente koji su predani Nacionalnom arhivu.


Tajni materijal identificirali su Bidenovi osobni odvjetnici 2. studenoga, nekoliko dana prije međuizbora, rekao je Richard Sauber, posebni predsjednikov savjetnik, u priopćenju u ponedjeljak.


Biden je povremeno koristio taj uredski prostor od sredine 2017. do početka svoje predsjedničke kampanje 2020. godine. Ured savjetnika Bijele kuće obavijestio je Nacionalni arhiv na dan otkrića tih dokumenata, rekao je Sauber, dodajući da je Nacionalni arhiv preuzeo materijal sljedeće jutro.


Sauber je također rekao da dokumenti nisu bili predmet ikakvog prethodnog zahtjeva ili istrage Nacionalnog arhiva.


Dokumenti su otkriveni kada su Bidenovi osobni odvjetnici "spremali dosjee čuvane u zaključanom ormaru kako bi se pripremili za napuštanje uredskog prostora u Centru Penn Biden u Washingtonu", rekao je Sauber. Dodao je da Bijela kuća surađuje s ministarstvom pravosuđa i Nacionalnim arhivom.


Biden je bio potpredsjednik za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame od 2009. do 2017. godine.


U Sauberovu priopćenju ne spominje se broj povjerljivih dokumenata, njihov sadržaj niti razina tajnosti. CBS News izvijestio je da ne sadrže nuklearne tajne.

Bidenov prethodnik Donald Trump pod istragom je zbog odnošenja oko 300 povjerljivih dokumenata na Floridu.


- Pomisao na to da je obavljena premetačina rezidencije bivšeg predsjednika SAD-a jednostavno je nevjerojatna. Ali sad vidimo da je Joe Biden učinio isto. Prema našem istraživanju, znamo i da su drugi predsjednici, primjerice Obama i Bush, slučajno uzeli dokumente koji su se smatrali povjerljivima. Zato želimo točno znati koja je razlika u onome što je učinio Trump naspram onoga što je sada učinio Biden, rekao je James Comer, republikanski zastupnik u Kongresu SAD-a. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!