Komšić kaže da Milanović zagovara "vulgarni fašizam"

24.07.2022.

02:58

Autor: HRT/Hina

Željko Komšić

Željko Komšić

Foto: HRT / HTV

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da zagovara "vulgarni fašizam" kada komentira stanje u BiH i kada govori o Bošnjacima koji u njoj žive.

Komšić je nakon sjednice glavnog odbora njegove stranke Demokratska fronta (DF), održane u Sarajevu, novinarima kazao kako su oštro osudili prijedlog izmjena izbornog zakonu o kojemu se trenutačno raspravlja pod okriljem Ureda visokog predstavnika (OHR), a ustvrdio je kako su u pozadini svega zagovornici politike koji glavni problem na europskom kontinentu vide u muslimanima, te je među takve ubrojao i Milanovića.

Komšićeva teza je kako OHR otvaranjem rasprave o izmjenama izbornog zakona koje bi, uz ostalo, značile uvođenje cenzusa po kojemu bi se delegirali zastupnici u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, zapravo izlazi u susret zahtjevima iz Hrvatske. U konačnici, po njegovu sudu, sve vodi ka dubljim etničkim podjelama odnosno rješenjima protivnima presudama Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem njihove etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta.

U svemu tome, kao i kod svih onih koji zagovaraju takva rješenja, Komšić vidi antiislamski motiv te kaže kako su europski muslimani danas postali ekvivalent Židova iz razdoblja kada se njih progonilo na europskom kontinentu, a Bošnjaci su, po njegovu tumačenju, poseban problem jer "čak imaju svoju državu".

- Tu imate otvorenog fašizma poput (Viktora) Orbana koji govori o kršćanskoj Europi, stidljivog koji nam se pokušava nametnuti kroz instituciju OHR-a, do vulgarnog fašizma Zorana Milanovića, izjavio je Komšić.

Glavni odbor DF-a usvojio je zaključak kojim je pozvao sve političke stranke iz Sarajeva da se jedinstveno suprotstave izmjenama izbornog zakona o kojima se trenutačno pregovara.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!