Konaković: Očekujemo početak rješavanja otvorenih pitanja s RH

19.06.2023.

13:27

Autor: Hina/D.M./HRT

Elmedin Konaković

Elmedin Konaković

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je u Sarajevu da od zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, najavljene za sutra, očekuje početak rješavanja otvorenih pitanja a prije svega brzu realizaciju infrastrukturnih projekata.

Konaković, koji je i lider stranke Narod i pravda (NiP), članice vladajuće koalicije u BiH, sudjelovat će na zajedničkoj sjednici vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH u Zagrebu, a prije toga je novinarima u Sarajevu kazao kako je dnevni red "ogroman" dok je najvažnije da su na njemu konkretni infastrukturni projekti.

Trgovska gora, imovine BiH u Hrvatskoj, dvojno državljanstvo


- Petnaest je projektnih stvari o kojima ćemo govoriti, kazao je Konaković dodajući kako se nada njihovu oživljavanju već od sutrašnje sjednice. Važnim drži problem gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, ali i statusa imovine BiH u Hrvatskoj jer njenim statusom, kako je kazao "u BiH nisu najzadovoljniji".

Spomenuo je i probleme na graničnim prijelazima, posebice s fitosanitarnim pregledima. Među teže probleme ubrojio je i zloporabu dvojnog državljanstva, za čim posežu pravomoćno optužene osobe kako bi izbjegle služenje kazne.

'Izborni zakon se rješava isključivo u BiH'


Izborni zakon BiH, kako je istaknuo, neće biti na dnevnom redu jer je to materija koja se rješava isključivo u BiH. Konaković kaže kako Hrvatska nikada nije ni tražila da se o tome raspravlja na sjednici dvije vlade, a da se ni na čije ultimatume i ucjene neće pristati.

- U obvezi smo izmijeniti izborni zakon zbog međunarodnih presuda, kazao je Konaković najavivši kako će se na tome raditi i ta tema mora što prije doći na stol. Dodao je kako nije fer da Hrvatima Bošnjaci biraju člana Predsjedništva kao što nije fer da, primjerice, Hrvatica iz Sarajeva ne može biti birana u neko tijelo jer nije članica HDZ-a BiH.

'Besmislene Dodikove izjave'


NiP je, zajedno sa SDP BiH te Našom strankom (NS), okosnica bošnjačko-građanskog bloka koji je u Federaciji formirao vlast, dok im je na državnoj razini partner Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Odnosi u toj koaliciji sve su napetiji zbog agresivnog Dodikova ponašanja i stalih blokada kojima prijeti, uključujući tu plan da potkopa legitimitet državnog Ustavnog suda tako što je praktično natjerao jedinog preostalog srpskog suca da se povuče odnosno ode u prijevremenu mirovinu.

Prošlog je tjedna ponovo osporavao i dokazane činjenice o tome da je Sarajevo tijekom rata bilo pod opsadom, a njegova bliska suradnica Sanja Vulić ustvrdila je kako su Sarajlije tijekom rata sami sebe ubijali.

- To su sve besmislene izjave i nepotrebno je spuštati se na tu razinu komunikacije. Ja se politikom neću baviti na taj način dok obnašam ovu dužnost, odgovorio je na to Konaković, koji dodaje kako i s Dodikom kakav je može biti nekog napretka a o njemu ovisi hoće li izabrati suradnju ili nastavak konfrontacija.

Tvrdi kako RS nikada nije stajala lošije na međunarodnoj pozornici, a BiH nikada bolje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!