Konferencija u Muenchenu: Optužbe i vojni proračuni na steroidima

15.02.2020.

08:09

Autor: Kristina Pešić/IMS/ HRT/I.Z./Hina

default error photo
Drugi je dan konferencije o sigurnosti u Muenchenu na kojoj se okupilo četrdesetak predsjednika država i vlada.
Drugi je dan konferencije o sigurnosti u Muenchenu na kojoj se okupilo četrdesetak predsjednika država i vlada. Među njima je i premijer Andrej Plenković koji je održao niz bilateralnih sastanaka. Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će SAD osigurati milijardu dolara za Inicijativu triju mora, projekt u kojem sudjeluje i Hrvatska.

Plenković i Grlić Radman na konferenciji u Muenchenu
Milanović: Hrvatskoj vojsci nije mjesto u Afganistanu
Konferencija u Münchenu: Grlić Radman razgovarao s Pompeom 

Već prvi dan njemački je predsjednik Steinmeier krivcima za nesigurnost i nepovjerenje u svijetu proglasio Rusiju, Kinu te svog najbližeg saveznika - Ameriku. Drugi dan stiže odgovor državnog tajnika Pompea i ministra obrane Ebera koji u Muenchenu brane američke boje. Pentagonovu listu neprijatelja predvode Kina, Rusija, Iran i Sjeverna Koreja.

- Takve izjave ne odgovaraju stvarnosti. Sretan sam što mogu reći da je proglašenje NATO-ove smrti pretjerivanje. Zapad pobjeđuje, zajedno pobjeđujemo. Kao dokaz naše potpore energetskoj neovisnosti europskih prijatelja, osigurali smo milijardu dolara pomoći zemljama središnje i istočne Europe iz Inicijative triju mora. Naš je cilj jednostavan. Potaknuti ulaganja privatnog sektora u energetski sektor, poručio je Mike Pompeo.

Govoreći o kibernetičkoj sigurnosti, Huawei i druge kompanije koje podupire država Pompeo je nazvao trojanskim konjima kineskih obavještajaca, a u istom tonu nastavio je i američki ministar obrane. Rivalstvo SAD-a i Kine zabrinjava i Europu, kaže njemačka ministrica vanjskih poslova Annegret Kramp-Karrenbauer. Ni Njemačka ni EU ne žele isključiti ni jednu telekomunikacijsku kompaniju iz implementacije mreže 5G, bez obzira na Trumpove želje.

"Kineze ne treba podcijeniti"

Da Kineze ne treba podcijeniti, istaknuo je francuski predsjednik Macron, kao ni Rusiju i Tursku koje ne dijele europske vrijednosti. A Europa, kaže, više ne vjeruje u svoju budućnost. A zbog, među ostalim, sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu, blokiranje pretpristupnih pregovora Albaniji i Sjevernoj Makedoniji ocijenjeno je kao povijesna pogreška. Macron za dijalog s Moskvom - Svi oni koji kažu 'otvorimo pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom' sekundu poslije kažu 'ali nema integracije još 15-20 godina'. To je neodgovorno ruganje i kolektivno licemjerje svih nas, poručio je Emmanuel Macron. Na globalnoj sceni, ne možemo biti američki mlađi partner, rekao je Macron. Politika Zapada prema Moskvi propala je i treba je, kaže, zamijeniti dijalogom.

- Kriza povjerenja najviše se osjeća u odnosima s Europom, lošim namjerama, proširenju NATO-ove vojne infrastrukture na istok, vojnim vježbama blizu ruskih granica i vojnim proračunima na steroidima, da tako kažem. Sve to stvara nesigurnost. Obnavlja se obrazac Hladnog rata i treba, dok još nije prekasno, napustiti stvaranje fantomske ruske prijetnje i podsjetiti što nas sve ujedinjuje, poručio je ruski ministar vanjskih posloca Sergej Lavrov.

- Ljudi se pitaju kamo idemo i hoćemo li mi u NATO-u nastaviti zajedno. Ali znači li to da smo izgubljeni? Istina je da put nije lak, ponekad se spotičemo, ali nismo izgubljeni. I što je mnogo važnije, naše vrijednosti nisu izgubile na važnosti, poručio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu. Kazao je i kako NATO ne odlazi iz Afganistana, ali će postupno smanjiti broj vojnika ako talibani pokažu volju za postizanjem mira.

U Afganistanu je trenutno 60 tisuća vojnika NATO-a, uključujući i 110 hrvatskih. SAD i talibani u četvrtak su se dogovorili o deeskalaciji sukoba, otvarajući put za postupno povlačenje američkih vojnika. Jens Stoltenberg je rekao da NATO ne odlazi iz Afganistana, ali je spreman prilagoditi broj vojnika ako talibani demonstriraju volju za kompromis.

Sjedinjene Države postigle su jučer dogovor o smanjenju nasilja s talibanima, odnosno sedmodnevno razdoblje deeskalacije koje tek treba početi. O tome su američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Mark Esper u Muenchenu razgovarali s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem. "Još nemamo sporazum, ali smo blizu. Cilj nije ostati što duže u Afganistanu, nego poslati poruku talibanima da nikada neće pobijediti na bojištu i da moraju sjesti za pregovarački stol", rekao je Stoltenberg.A kako bi na sigurnosne izazove trebao odgovoriti EU? Ako se sažmu izjave čelnika na konferenciji, recept bi se sastojao od povećanja vojnog proračuna, čuvanja savezništva s SAD-om, prema Rusiji ne prakticirati samo sankcije, a s Kinom naći ravnotežu između suradnje i natjecanja.

S Pompeom je jučer na marginama konferencije razgovarao i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman koji je novinarima kasnije rekao da će se eventualno povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana koordinirati sa SAD-om. "To je stvar ministarstava obrane dviju država, ali smo potvrdili da djelujemo koordinirano. Hrvatska brani svoje interese kroz članstvo u NATO-u i UN-u", istaknuo je.

I premijer Andrej Plenković izjavio je jučer u Čakovcu kako odluka o povlačenju hrvatskih vojnika može biti samo rezultat dogovora, unutar Hrvatske te na međunarodnom planu. "Mi smo članica NATO-a, članica Unije, sudjelujemo u ključnim sigurnosnim aktivnostima na globalnoj razini i sve takve odluke dogovarat će se, ne samo unutar Hrvatske", rekao je Plenković i dodao da će se u obzir uzeti i što kažu ostali partneri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!