08:45 / 22.12.2020.

Autor: Hina/HRT

Kongres odobrio paket pomoći od gotovo 900 mlrd. dolara

REUTERS/Chris Wattie/File Photo

REUTERS/Chris Wattie/File Photo

Foto: - / REUTERS

Nakon dana žestokih pregovora oba doma Kongresa radila su dugo u noć na izglasavanju tog prijedloga zakona.
Američki Kongres odobrio je paket pomoći vrijedan 892 milijarde dolara, osiguravši tako spas gospodarstvu i pojedincima pogođenima pandemijom koronavirusa te nastavak financiranja savezne vlade. Očekuje se da će uskoro i predsjednik Donald Trump potpisati taj paket pomoći.

➡️ SAD prešao granicu od 18 milijuna oboljelih
➡️ Pence se javno cijepio protiv COVIDa-19 

Nakon dana žestokih pregovora oba doma Kongresa radila su dugo u noć na izglasavanju tog prijedloga zakona. Odobrio ga je Zastupnički dom, a nekoliko sati kasnije i Senat. Zakonom se osigurava izravna pomoć većini Amerikanaca u iznosu od 600 dolara, povećava se naknada za nezaposlene, produljuje moratorij na ovrhe. Milijarde dolara pomoći namijenjene su i za mala gospodarstva, pomoć u hrani, distribuciju cjepiva, te prijevoz i zdravstvenu zaštitu.

To će biti drugi najveći ekonomski poticaj u američkoj povijesti, nakon paketa mjera pomoći vrijednog 2,3 bilijuna dolara usvojenoga u ožujku. Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, izjavila je da podržava zakon o pomoći pogođenima koronavirusom iako u njega nije uključena izravna pomoć državi i lokalnim vladama, što su demokrati tražili. Rekla je da će ponovno to zatražiti sljedeće godine nakon što dužnost američkog predsjednika preuzme Joe Biden.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!