Konstituirano novo Predsjedništvo BiH, predsjedateljica pod sankcijama

16.11.2022.

14:31

Autor: HRT/Hina/J.L.

Održana inauguracija u Predsjedništvu BiH

Održana inauguracija u Predsjedništvu BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Novi članovi Predsjedništva BiH, koji su osvojili mandate na izborima provedenim 2. listopada, u srijedu su preuzeli dužnost, a prva predsjedateljica u novom sazivu, po sustavu osmomjesečne etničke rotacije, postala je Željka Cvijanović, koja je izabrana kao kandidatkinja iz reda Srba.


Nakon mjesec dana od općih izbora konstituirano je predsjedništvo BiH. Dužnost po rotacijskom sustavu preuzela je srpska članica Željka Cvijanović. Od poruka se mogu izdvojiti kao što je ubrzani put BiH u EU i NATO. Kandidatski status, bolji život građana, bolja suradnja sa susjedima, sve su to poruke, izvijestio je za središnji Dnevnik HRT-a, Ilko Barbarić.

Dodaje kako su danas ovdje bili pripadnici diplomacije, ali nije bilo hrvatskih dužnosnika ni predstavnika, ali nije bio ni visoki predstavnik Christian Smith, ali ni hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić, kao ni vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić. Sada predstoje pregovori na drugim razinama.

- Oglasio se Dragan Čović koji je rekao kako nema daljnjih pregovora bez izmjena izbornog zakona, ali da nema ni koalicije s Komšićevom Demokratskom frontom, izvijestio je Barbarić.

- Smatram da smo dovoljno politički zreli da sami određujemo vlastite prioritete a ne da bilo tko izvana nameće rješenja i to gotova rješenja. zato želim da budemo subjekti odlučivanja, a ne puki objekti ili primaoci intervencija jer živimo u zemlji koja pripada svima nama i u kojoj mi, izabrani od naroda, polažemo račune narodu za učinjeno ili za neučinjeno, naglašava Željka Cvijanović, predsjedateljica Predsjedništva BiH. 

Željka Cvijanović prva je žena koja je ušla u tročlano Predsjedništvo BiH otkako je ono uspostavljeno Dejtonskim sporazumom. Uz nju su, kao članovi državnog vrha u iduće četiri godine, na svečanoj sjednici prisegnuli Denis Bećirović iz reda Bošnjaka te Željko Komšić, koji je izabran kao kandidat iz reda Hrvata.

Komšić je političar s dosad najduljim stažem u Predsjedništvu BiH. Ovo mu je već četvrti mandat koji je osvojio zahvaljujući činjenici da su za njega glasali uglavnom Bošnjaci pa mu legitimitet osporavaju sve političke stranke s hrvatskim predznakom.

To stajalište dijeli i Vlada RH, a Hini je potvrđeno da je zbog toga hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić odbio poziv za sudjelovanje na svečanoj inauguraciji, na koju su bili pozvani svi članovi diplomatskog zbora.

Denis Bećirović, dosadašnji zastupnik u državnom parlamentu, u izbornoj je utrci kao kandidat SDP-a pobijedio čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Cvijanović je, kao i njezin prethodnik na dužnosti srpskog člana Predsjedništva i stranački šef Milorad Dodik, na sadašnju poziciju stupila kao osoba koja je pod zapadnim sankcijama.

Kaznene mjere njoj i Dodiku u travnju ove godine uvela je vlada Velike Britanije, a to znači da je oboma zabranjeno putovati u Britaniju te im je određena mjera zamrzavanja imovine, ako je imaju u toj zemlji. Označeni su odgovornima za narušavanje stabilnosti, funkcionalnosti i pravnog okvira BiH, odnosno zbog kršenja Dejtonskog sporazuma i ustava BiH.

U govoru nakon svečane prisege Cvijanović je rekla da u Predsjedništvo dolazi ispružene ruke i s dobrim nakanama.

- Prijeko nam je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima, kazala je dodajući kako smatra da je vrijeme da BiH sama donosi odluke o svojoj budućnosti jer osobno nema povjerenja u intervencionizam stranog faktora.

Unatoč brojnim nesuglasicama treba naći ono što je zajedničko, graditi mostove suradnje unutar zemlje i sa susjednim i drugim državama, kazala je Cvijanović najavivši da će se zauzimati za snažno jačanje regionalne suradnje i nastavak europskog puta, ali na postojećim ustavnim temeljima.

Komšić je u prigodnom govoru rekao kako povjerenje koje su mu dali birači shvaća i kao obvezu zastupanja demokratskih vrijednosti te je najavio kako neće djelovati kao zastupnik jedne stranke ili skupine, odnosno da će se podjednako odnositi prema interesima svih građana.

- Sve aktivnosti koje budem poduzimao bit će usmjerene ka jedinstvu države, kazao je, posebice istaknuvši kako će učiniti sve da BiH što prije postane članicom NATO-a te ispuni obveze bitne za približavanje članstvu u EU-u.

Susjednim državama poručio je da će ih poštovati onoliko koliko oni budu poštovali BiH.

Bećirović je također kao svoje prioritete naveo potrebu osiguranja članstva u euroatlantskim integracijama, uz očuvanje vrijednosti demokratskog društva na antifašističkim temeljima. Nazaposlenost, nepravdu i siromaštvo nazvao je zajedničkim neprijateljima svih ljudi i naroda u BiH te je pozvao na očuvanje mira upozoravajući kako je došlo vrijeme da se političari prestanu ponašati sebično i prestanu širiti svađe i napetosti jer one samo vode u novo siromaštvo. Dobronamjernima u regiji poručio je da u BiH mogu imati iskrenog prijatelja te je pozvao susjedne države na što bliskiju suradnju.

Još se čeka uspostava vlasti na drugim razinama

Osim na vrhu države u BiH do sada nije okončana uspostava vlasti ni na jednoj drugoj razini jer se još čeka na konstituiranje skupština deset županija u Federaciji, parlamenta tog entiteta kao i države, a tek nakon toga slijedi izbor županijskih i entitetskih vlada kao i Vijeća ministara BiH.

Za Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) to je sada samo tehničko pitanje jer oni kontroliraju većinu u tom entitetu. Političke stranke iz Federacije BiH za konačni dogovor čekaju izbor Doma naroda entitetskog parlamenta jer je neizvjesno hoće li u njegovu klubu Bošnjaka većinu imati SDA ili oporbeni blok, predvođen Bećirovićevim SDP-om, o čemu opet ovisi kontrola nad izvršnom vlasti, kao i omjer snaga u državnom Domu naroda.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović u srijedu je potvrdio da njegova stranka ostaje otvorena za moguću koaliciju s bošnjačkom oporbom na programskim načelima, a ima samo jedan uvjet.

- Naš jedini uvjet je da Demokratska fronta (DF Željka Komšića) ne bude dio koalicije, kazao je novinarima u Zenici.

I dalje postoji mogućnost da umjesto SNSD-a u vlasti na razini države budu oporbene stranke iz RS-a, što ovisi o tome koliko će koji blok imati zastupnika u klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!