07:07 / 01.02.2020.

Autor: B.A./Hina

Koronavirus i u Europi, Kina traži pomoć

Foto: REUTERS/Amanda Perobelli

Foto: REUTERS/Amanda Perobelli

Foto: - / REUTERS

Velika Britanija, Rusija, Švedska i Španjolska u petak su izvijestile o prvim oboljelima od koronavirusa u tim zemljama.
Broj mrtvih u Kini je dosegnuo 259, a zaraženih je oko 12 tisuća. Slučajevi zaraze koronavirusom zabilježeni su u više od 20 zemalja. U Australiji ih je 10, Južnoj Koreji 12, Japanu 15, Maleziji 8, Singapuru 16, Tajlandu 19. U Kanadi je za sada četvero zaraženih, u SAD-u sedmero.

Virus je stigao i u Europu - u Njemačkoj je evidentirano 7 slučajeva, u Francuskoj 6, Velikoj Britaniji, Italiji i Rusiji 2, a Španjolskoj, Finskoj i Švedskoj po jedan. Kineski premijer Li Kequiang razgovarao je sa šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen te od Europske unije zatražio pomoć u lijekovima.

Krizni stožer za koronavirus: sve službe spremne, nadzor granice
Hrvatica iz Kambodže danas leti za Zagreb: Sad nam je drugi pokušaj
Zaraženih u Kini 12 tisuća, 259 umrlo, novi slučajevi oboljelih u Europi
Što s autobusom kineskih turista iz Wuhana?

Gotovo svi smrtni slučajevi u Kini zabilježeni su u epicentru zaraze -pokrajini Hubei. Osobito je rizično u Wuhanu - gradu s 11 milijuna stanovnika, koji je u izolaciji. Ponestaje osnovnih životnih namirnica, sve je manje i lijekova pa je Kina zatražila pomoć Europske unije. Lokalne vlasti pozivaju stanovništvo da ne paničari. Na terenu su i posebne vojne medicinske jedinice.

Brojne aviokompanije otkazuju letove prema Kini. Zbog sve većeg broja zaraženih, SAD uvodi karantenu za sve Amerikance koji su u posljednja dva tjedna posjetili tu zemlju. Prema nekim znanstvenim predviđanjima, stvarni broj zaraženih mogao bi biti znatno veći. U svijetu bi tako moglo biti više desetaka tisuća zaraženih. Uz brojne zemlje, i neke velike svjetske kompanije, poput Facebooka i Honde, traže od svojih djelatnika da ne putuju u Kinu te pozivaju svoje zaposlenike koji ondje rade da posao obavljaju od kuće.

Britanija je u petak potvrdila dva prva slučaja zaraze koronavirusom. Oboljele su dvije osobe iz iste obitelji i liječe se u Newcastleu. Dužnosnici zdravstvenih službi nisu, međutim, objavili više pojedinosti o oboljelima. Dva kineska državljana u Sibiru prvi su oboljeli u Rusiji. Pacijenti su u Zabajkalskoj oblasti na granici s Kinom i Tjumenjskoj oblasti na granici s Kazahstanom, rekla je zamjenica ruskog ministra zdravstva Tatjana Golikova.

Švedske zdravstvene vlasti rekle su da je u toj zemlji prvi put dijagnosticirana zaraza koronavirusom kod pacijentice koja je nedavno posjetila Wuhan i vratila se u Švedsku 24. siječnja bez simptoma bolesti. Pacijentica se poslije javila liječniku zbog kašlja.

Španjolsko ministarstvo zdravstva u petak je objavilo da je na Kanarskom otočju utvrđen prvi slučaj koronavirusa u toj zemlji. Pacijent je dio skupine od pet osoba koja je u četvrtak izolirana i stavljena na promatranje nakon što je utvrđeno da su neki od njih bili u kontaktu s Nijemcem kojem je dijagnosticiran virus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!