Koronavirus se u dvije Amerike širi brže nego ikad

23:44 / 12.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Testiranje uzoraka na koronavirus

Testiranje uzoraka na koronavirus

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Koronavirus se zbog omikron varijante širi u dvije Amerike brže nego ikad od početka pandemije, pa se broj slučajeva prošli tjedan udvostručio, na njih ukupno 6,1 milijuna, objavila je Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) u srijedu.

Omikron je stigao u gotovo sve države Sjeverne i Južne Amerike te se očekuje da će brzo postati dominantna varijanta u toj regiji, objavila je ta zdravstvena agencija koja okuplja gotovo sve države dva kontinenta. Najviše novih slučajeva je u SAD-u gdje najveći rast imaju savezne države na istoku i srednjem zapadu.

Bolivija, Ekvador, Peru i Brazil također imaju značajan rast broja novozaraženih, a u Argentini i Paragvaju se tijekom prošlog tjedna on povećao za gotovo 300 posto, priopćio je PAHO.

Jedna od karakteristika koja razlikuje omikron od drugih varijanti je da ima blaže simptome. Usprkos tome, zaraza omikronom može biti smrtonosna, pogotovo za one sa slabijim imunitetom i necijepljene, rekla je direktorica PAHO-a Carissa Etienne.

U Latinskoj Americi i karipskim državama cijepljeno je gotovo 60 posto stanovnika. Čile, Kuba i Argentina imaju među najvećim postotcima cijepljenih na svijetu, rekla je Etienne. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!