Val omikrona ne posustaje, zabrinutost zbog četvrte doze cjepiva

19:29 / 12.01.2022.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/HRT

Booster doza, cjepivo protiv COVID-a

Booster doza, cjepivo protiv COVID-a

Foto: Tobias Arhelger / Shutterstock

Omikron uzrokuje probleme diljem svijeta, broj novozaraženih na tjednoj razini rapidno raste, gotovo za 50 posto. Nove negativne rekorde ima Njemačka u kojoj prema anketi dvije trećine građana podupiru uvođenje obveznog cijepljenja.

S osamdeset tisuća zaraženih u jednom danu Njemačka je dosegnula svoj novi negativni rekord. Prema anketi koju je naručila informativna agencija DPA, oko dvije trećine Nijemaca podupire uvođenje obveznog cijepljenja za sve građane. Savjetodavno tijelo Vlade za etička pitanja također je odobrilo prijedlog, ali predsjednik upozorava da takva mjera bez presedana zahtijeva javnu raspravu prije glasanja u parlamentu.

- Izvanredno stanje s pandemijom povećava pritisak na državu da djeluje, ali ono ne poništava zahtjev da se razmotre argumenti i uravnoteže interesi. Nesvakidašnja mjera kao što je obvezno cijepljenje znači i nesvakidašnju dužnost koju naša država ima prema građanima, poručio je predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

U znanstvenoj zajednici traje rasprava o dobrobitima i mogućim negativnim posljedicama četvrte, tzv. booster docjepne doze, koju Izrael već daje posebno ugroženim skupinama. Stručnjak Europske agencije za lijekove upozorio je da se četvrta doza još nije potvrdila kao dobro dugoročno rješenje za širu populaciju, jer bi se njome mogao ugroziti prirodni imunitet.

Zabrinutost oko četvrtog 'boostera'

- Postoje dva razloga za zabrinutost. Prvi je strategija davanja booster doza, recimo svaka četiri mjeseca, jer bismo mogli imati problema s imunosnim odgovorom koji možda neće biti onakav kakav bismo željeli. Trebali bismo biti oprezni kako imunosni sustav ne bismo preopteretili ponovljenom imunizacijom. Drugi razlog za zabrinutost je rizik od zamora stanovništva koje bi stalno moralo primati docjepne doze, poručio je Marco Cavaleri.

Tri američke farmaceutske korporacije, Pfizer, Moderna te Johnson i Johnson za ožujak pripremaju novu verziju cjepiva koja daje specijalnu zaštitu od visokozarazne omicron-varijante. Glavni zdravstveni savjetnik predsjednika SAD-a, Anthony Fauci, u prosincu je izjavio da specijalna cjepiva protiv omicrona nisu potrebna jer treće, docjepne doze već pružaju zadovoljavajuću zaštitu. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!