EU pozdravila odluku Prištine o odgodi mjera, na sjeveru Kosova i dalje barikade

01.08.2022.

Zadnja izmjena 14:03

Autor: T.D./HRT/Hina

Kosovska zastava

Kosovska zastava

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Smanjenje napetosti na granici Kosova i Srbije. Kosovska vlada do prvog rujna odgađa zabranu ulaska na teritorij Kosova osobama sa srbijanskim osobnim dokumentima i reguliranje registarskih oznaka. Namjera kosovskih vlasti da od ponoći izdaje tromjesečne "ulazno-izlazne dokumente" te da registarske pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu zamijeni onima s kosovskim oznakama, dignule su na noge državni vrh Srbije. Kosovski Srbi reagirali su postavljanjem barikada na cestama na sjeveru prema prijelazima Jarinje i Brnjak, koje su se u međuvremenu počele uklanjati. Riječ je o recipročnim mjerama. Naime, Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak kosovskim građanima s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Novinar Seladin Xherzairi uključio se putem Skypea u emisiju HTV-a "Studio 4" te rekao kako je razlog postavljanja barikada odluka kosovskih vlasti, danas je situacija na granici relativno mirna.

- Pritisak i angažiranost stranih faktora - uglavnom SAD-a i EU-a, urodila su plodom u protekla 24 sata. Rezultat tih napora je odluka kosovske vlade da odgode za 30 dana odluku o primjeni kad se radi o osobnim dokumentima i tablicama građana srpske nacionalnosti. Izjava srbijanskog predsjednika je licemjerna jer više od 10 godina srbijanske vlasti maltretiraju građane Kosova koji su albanske nacionalnosti, a protive se recipročnoj odluci kosovske vlade koja je u očima Kosovara vrlo prihvatljiva, rekao je.

Naglasio je da je to pokušaj Kremlja i Beograda da otvore novo žarište jer prošle godine u listopadu ruski veleposlanik iz Beograda posjetio je granično područje koja je u centru pozornosti ovih dana sa srpske strane.

- Kosovski Srbi su pod utjecajem Beograda, a još više Rusije. Očekuje se da će Zapad odgovoriti i natjerati Beograd da se prilagodi i poštuje dogovore s prištinskom stranom uz posredništvo Europske unije, rekao je.


Napetosti su potaknute odlukom Prištine da od 1. kolovoza u ponoć uvede zabranu ulaska građanima s dokumentima Srbije i umjesto njih im izdaje tromjesečnu dozvolu, tzv. "ulazno-izlazni dokument", te da registarske tablice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu zamjeni tablicama s kosovskim oznakama RSK. 

Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Primjenu tih mjera Priština vidi kao dokaz suverenosti, dok Beograd inzistira da je po srbijanskom ustavu Kosovo i dalje dio suverenog teritorija Srbije, premda sudjelovanjem srpskih predstavnika priznaje vlast u Prištini, ali sva tijela službeno naziva "privremenim institucijama". 

Šef eurodiplomacije Josep Borrell pozdravio je odluku kosovske vlade o odgodi primjene novog režima do 1. rujna i poručio kako očekuje da će blokade koje su Srbi na sjeveru postavili odmah biti uklonjene.

- Pozdravljamo odluku Kosova da odgodi mjere do 1. rujna. Očekujem da sve blokade na cestama budu odmah uklonjene, napisao je Borell na Twitteru.

Odluku je pozdravio i posebni izaslanik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, također uz poruku kako "EU očekuje da se sve blokade na cestama odmah uklone", te zahvalu Sjedinjenim Državama što su posredovale da kosovska vlada odgodi odluku.

- Borrell je pozvao Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan sam veleposlanstvu SAD-a na snažnoj podršci, napisao je Lajčak na Twitteru.

Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier zatražio je u nedjelju navečer od kosovskih vlasti da na 30 dana odgode primjenu odluka koje su digle na noge državni vrh Srbije, a kosovske Srbe potaknule da blokiraju ceste i dva granična prijelaza na sjeveru Kosova.

Kosovska vlada odgodila primjenu mjera

Priopćenju kosovske vlade prethodila je razmjena diplomatskih poruka i poziva na smirivanje napetosti, a ključni je bio poziv američkog veleposlanika u Prištini Jeffreya Hoveniera kosovskim vlastima da na 30 dana odgode primjenu odluka koje su dignule na noge državni vrh Srbije, a kosovski Srbi reagirali su postavljanjem barikada na cestama na sjeveru prema prijelazima Jarinje i Brnjak.

Kosovska međunarodna vojna misija (KFOR) priopćila je u nedjelju da je sigurnosno stanje na sjeveru KiM-a napeto, da pomno prati stanje i spremna je intervenirati ako stabilnost bude ugrožena.

Moskva je prethodno pozvala prištinske vlasti, Sjedinjene Države i EU da "zaustave provokacije i poštuju prava Srba na Kosovu".

Šefica misije UN-a na Kosovu (UNMIK) Carolin Ziyade izrazila je zabrinutost zbog stanja na sjeveru i pozvala sve na smirivanje i izbjegavanje dalje eskalacije.

Napetosti su potaknute odlukom Prištine da od 1. kolovoza u ponoć uvede zabranu ulaska građanima sa srbijanskim identifikacijskim dokumentima i umjesto njih im izda tromjesečni "ulazno-izlazni dokument", te da registarske pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu zamjeni pločicama s kosovskim oznakama.   

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak kosovskim građanima s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Srbijansko ministarstvo obrane demantiralo je sinoć informacije u pojedinim medijima da je Vojska Srbije prelazila, kako navodi, administrativnu liniju i da "ni na koji način nije ulazila na područje Kosova i Metohije".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se s vojnim vrhom, dok je načelnik Glavnog stožera general Vojske Srbije razgovarao sa zapovjednikom KFOR-a.

Vučić je poslije sastanka TV Pinku izjavio da su zamolili međunarodne predstavnike da utječu na albansku stranu, koju je ocijenio neodgovornom.  Izrazio je da je uvjeren kako će nakon sastanka u Bruxellesu primiti dobre vijesti.

Srbijanski predsjednik u nedjelju je održao izvanrednu konferenciju za novinare i pozvao Kosovo i zapadne zemlje koje podupiru Prištinu da se "urazume" kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon upravnih odluka kosovske Vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovskih Srba koji su izrazili zabrinutost i upozorili na moguće izgrede u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.

Na sjeveru Kosova čule su se sirene, a kosovska policija priopćila je sinoć da se na nekoliko mjesta na sjeveru Kosova čula pucnjava te da je paljba bila usmjerena prema policajcima, ali nije bilo ozlijeđenih.

Reporter Radio-televizije Srbije izvijestio je prije ponoći da je stanje na prijelazu Jarinje mirno te da je taj kao i prijelaz Brnjak i dalje blokiran.

Ravnatelj Zdravstvenog centra u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice Zlatan Elek izjavio je za portal Kosovo online da tijekom prosvjeda i blokada na sjeveru Kosova nije bilo ozlijeđenih.

- U suradnji s našim međunarodnim saveznicima obvezujemo se odgoditi provedbu odluka o automobilskim registarskim oznakama i ulazno-izlaznim dokumentima na graničnim prijelazima sa Srbijom za 30 dana, pod uvjetom da se uklone sve barikade i uspostavi potpuna sloboda kretanja, rekao je Albin Kurti, kosovski premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!