14:58 / 23.02.2022.

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

"Ni najteže ekonomske sankcije neće Rusiju odvratiti od namjere da ostvari svoje ciljeve"

"Ni najteže ekonomske sankcije neće Rusiju odvratiti od namjere da ostvari svoje ciljeve"

"Ni najteže ekonomske sankcije neće Rusiju odvratiti od namjere da ostvari svoje ciljeve"

Foto: Studio 4/Antonio Bronic/Aleksey Nikolskyi / HRT/REUTERS

Oči cijeloga svijeta uperene su u zbivanja u Ukrajini. Nove informacije dolaze svake minute. Ukrajina je proglasila izvanredno stanje, pozivaju i građane da napuste Rusiju. Otkazan je susret Blinkena s Lavrovom. Sve više zemalja Rusiji uvodi sankcije. Vanjskopolitički analitičar i bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević rekao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako situacija nije dobra. 

"Putin ima u vidu potpuno nove uvjete i okolnosti"

- Ni za Ukrajinu, a ni za regionalnu sigurnost. Imam u vidu cijelu Europu. Nije dobro ni za globalnu sigurnost. Taj potez predsjednika Rusije Vladimira Putina da prizna odmetnute pokrajine Donjeck i Luhansk, a osobito obrazloženje prema kojemu Ukrajina nema pravo na postojanje doista daju razlog za zabrinutost, naglasio je Kovačević.

To je jako zakompliciralo situaciju u Ukrajini i oko nje. To je i Rusiji smanjilo moguća diplomatska rješenja nakon priznanja tih republika. Više se ne može primjenjivati Minsk 2, ne može se govoriti o očuvanju teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Rusija govori da je ona za diplomatsko rješenje, ali ne može više govoriti o dosadašnjim rješenjima koja su bila na raspolaganju.

Kad danas govori o diplomatskom rješenju, Putin ima u vidu potpuno nove uvjete i okolnosti. Minsk 2 je govorio da se Ukrajina trebala federalizirati, te dvije pokrajine trebaju biti federalne jedinice. To je još podrazumijevalo raspisivanje izbora, odlazak svih stranih vojnih snaga te dolazak ukrajinskih sigurnosnih snaga na granicu prema Rusiji.

- Taj se sporazum nije ostvario i sad kad govori o diplomatskom rješenju, Putin misli sljedeće - Ukrajina se mora odreći Krima, odnosno priznati da je Krim dio Rusije, mora eksplicitno odustati od namjere da se učlani u NATO savez, mora se demitalizirati i mora pristati na diplomatsko rješenje za Donbas. A to u okolnostima kada je Rusija priznala te dvije države, znači da od Ukrajine očekuje da svoje dvije administrativne jedinice prizna kao nezavisne države. Mislim da su ti uvjeti za Ukrajinu još neprihvatljiviji, nego što su bili iz Minska 2, istaknuo je bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji. 

"Ni najteže ekonomske sankcije neće Rusiju odvratiti od namjere da ostvari svoje ciljeve"

Najavljuje se sve više oštrih sankcija Rusiji.

- Ni najteže ekonomske sankcije neće Rusiju odvratiti od namjere da ostvari svoje ciljeve. Trenutno nije ni jasno koji su to ciljevi u Ukrajini. Rusija je na to spremna, ona se na to priprema od 2015. godine, rekao je Kovačević.

- Jasnija poruka Rusiji bi bila da NATO pakt uspostavi neku crvenu liniju u vezi s Ukrajinom, a koju Rusija ne može prijeći, dodao je.

Ako sukob eskalira, dugo će trajati. Kovačević je naglasio da se rat u Ukrajini vodi od 2015. godine, a sada može doći do eskalacije.

- Ovim potezom je Putin doista povećao izglede da se izravno sukobi sa zemljama NATO pakta, poručio je vanjskopolitički analitičar.

Rusiji je važno da naplaćuje plin, u interesu Ruske Federacije je da na tržište Europske unije isporučuje plin.

- Moguće je da države članice Europske unije donesu odluku da prestanu kupovati od Rusije plin i to bi za Rusiju bila najteža ekonomska sankcija, zaključio je vanjskopolitički analitičar i bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!