Papa traži od političara da preispitaju svoju savjest u vezi s Ukrajinom

23.02.2022.

12:53

Autor: Hina/I.B.

default error photo

Papa Franjo je rekao da mu je prijetnja ratom u Ukrajini nanijela "duboku bol u srcu" i osudio postupke koji "destabiliziraju suživot među narodima i diskreditiraju međunarodno pravo".

Sjedinjene Države i saveznici optužili su Rusiju za flagrantno kršenje međunarodnog prava zbog slanja vojske u separatističke regije na istoku Ukrajine i priznanja odmetnutih teritorija Donjecka i Luganska kao neovisnih republika.

Franjo je na kraju tjedne audijencije pozvao političare da "ozbiljno preispitaju svoju savjest pred Bogom" zbog posljedica svojih djela.

Pepelnicu koja ove godine pada na 2. ožujka proglasio je međunarodnim danom posta i molitve za mir.

Franjo je osudio "diaboličnu besmislenost nasilja" i molio Djevicu Mariju, "kraljicu mira, da sačuva svijet od ratnog ludila".

- Osjećam duboku bol u srcu zbog pogoršanja situacije u Ukrajini, rekao je Papa, dodajući da je poput mnogih u svijetu tjeskoban i zabrinut jer partikularni interesi prijete miru.

- Pozivam sve strane da se suzdrže od poteza koji bi mogli izazvati nove patnje ljudi, destabilizirati suživot naroda i diskreditirati međunarodno pravo, dodao je.

SAD, EU, Velika Britanija, Australija, Kanada i Japan objavili su sankcije ruskoj eliti i bankama, a Njemačka je zaustavila projekt plinovoda Sjeverni tok u jednoj od najvećih kriza u Europi u posljednjih nekoliko desetljeća.

To je drugi put da je Franjo najavio međunarodni dan molitve za Ukrajinu. Prvi je put to učinio 26. siječnja.

- Isus nas je naučio da na dijaboličnu besmisao nasilja trebamo odgovoriti Božjim oružjem, molitvom i postom, rekao je Papa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!