Ne vidi se kraj rata u Ukrajini

17.07.2022.

19:43

Autor: Kristina Pešić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Kraj ratu se ne vidi

Kraj ratu se ne vidi

Foto: Nacho Doce / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je njegova zemlja ponovno zauzela neka područja koja je okupirala Rusija i da će se nastaviti boriti da vrati teritorij. Prema ukrajinskoj vojsci čini se da Rusija pregrupira jedinice za ofenzivu prema Slovjansku, simbolično važnom gradu koji drži Ukrajina u istočnoj regiji Doneck. Ukrajina kaže da je najmanje 40 ljudi ubijeno u ruskom granatiranju urbanih područja u zadnja tri dana.


Iz Ukrajine i dalje stižu prizori gustih oblaka dima nakon još jednog ruskog napada. Ovaj put, uzdižu se iznad Pokrovska, industrijskog grada na istoku zemlje, na samoj crti razgraničenja, poznatog i kao "zapadna vrata Donbasa." Djelatnici hitne pomoći požurili su u spašavanje ranjenih stanovnika. Točan broj stradalih još se utvrđuje.  

- Svakih sat vremena agresor je gađao Pokrovsk iz višecijevnih raketnih bacača. Pogođeno je stambeno naselje. Trenutačno su na terenu policija i medicinski djelatnici, govori Ruslan Osipenko, šef policije u regiji Doneck.

Europski mediji prenose izvještaj britanskog ministarstva obrane u kojem stoji da Rusija radi i na jačanju obrambenih položaja u okupiranim područjima na jugu zemlje. Premještaju se ljudstvo, oprema i zalihe između Mariupolja i Zaporožja te u Hersonu, a povećavaju se i mjere sigurnosti u Melitopolju. Sve to govori o ozbiljnosti s kojom ruska strana gleda na ukrajinsku prijetnju.

- Ukrajina je izdržala brutalne ruske napade. Već smo uspjeli osloboditi dio teritorija okupiranog nakon 24. veljače. Postupno ćemo oslobađati i druge okupirane regije naše zemlje, naglašava Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Na početku invazije, dok su ruske snage još imale ambiciju osvojiti Kijev, ova obitelj napustila je rodni Irpinj, grad u njegovoj blizini, baš uoči ruske okupacije.

Vratili su se nakon povlačenja Rusa, ali u svojoj kući više ne mogu živjeti. 

Među ruševinama ipak ih je dočekalo jedno živo biće.

Sad zajedno, s još 25 obitelji bez krova nad glavom, žive u vagonu, pretvorenom u privremeni smještaj.

- Imamo tri besplatna obroka na dan. Imamo ovdje tuševe, kuhinju i restoran. Općenito uvjeti su dobri, ali ne znamo koliko još možemo biti ovdje. Zasad nemamo kamo, rekla je Mila Kagarlitski, stanovnica Irpina.

Dok je zemlja u ratu, nemaju se čemu nadati.

Ostatak Europe istodobno strahuje od rasta cijena hrane i nestašice plina. U već 12 zemalja EU-a potpuno je ili djelomično isključen ruski plin. Dok se čeka hoće li za četiri dana plin poteći Sjevernim tokom 1, Unija bi trebala razgovarati o pooštravanju sankcija Rusiji. Očekuje se da će Brisel podržati početne razgovore o sankcijama, ali da će s konačnom odlukom ipak pričekati. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!