21:26 / 18.08.2021.

Autor: Hina/I.B.

Krek: Ove zime "katastrofa u zdravstvu " ako se ne poveća procijepljenost

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Ako se ne poveća stupanj procijepljenosti stanovništva i uz sadašnji razvoj epidemije Sloveniju čeka "katastrofalno" stanje ove zime, izjavio je popodne za Slovensku televiziju direktor Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek pred sjednicu vlade.

Ako se ništa ne ne promijeni, ove zime možemo očekivati katastrofu, rekao je Krek u telefonskom razgovoru za javni RTV servis koji navodi da bi zemlja u "crvenu" fazu epidemije mogla ući već krajem ovog mjeseca.

Po ocjeni Kreka, ako se ne promijeni odnos prema cijepljenju u studenome bi u bolnicama moglo biti i do 2000 oboljelih od covida-19, pa je zato potrebno što više ljudi cijepiti jer je sadašnja 40,7 postotna procijepljenost nedovoljna za obuzdavanje agresivnijeg delta soja novog koronavirusa.

Slovenska vlada objavila je da je u zadnja 24 sata potvrđeno 385 zaraza koronavirusom, što je najveći broj u jednom danu nakon 25. svibnja, a umrla su tri covid pacijenta.

Povećava se i broj hospitaliziranih kojih je danas bilo 57, te 14-dnevna incidencija koja iznosi 121,4.

Vlada i epidemiolozi i dalje upozoravaju da je potrebna veća procijepljenost kako bi se izbjegao teži scenarij zimskog razvoja epidemije, posebno procijepljenost ranjivijih skupina i starijeg stanovništva.

Vlada je u srijedu objavila da je do sada sve potrebne doze cjepiva dobilo 40,7 posto ukupne populacije, te da je cijepljenjem zaštićeno 49 posto punoljetnih, te 62 posto osoba starijih od 50 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!