Kremlj: Ambicije Ukrajine da uđe u NATO ostaju prijetnja Rusiji

14.09.2022.

13:09

Autor: HRT/Hina/Reuters

Dmitrij Peskov

Dmitrij Peskov

Foto: Izvor: / Shutterstock

Kremlj je objavio da su ambicije Ukrajine da uđe u NATO prijetnja sigurnosti Rusije i da je stoga nužna specijalna vojna operacija u Ukrajini, kako Moskva naziva invaziju na susjednu zemlju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je ideja Ukrajine da se priključi NATO-u glavna prijatnja Rusiji koja "naglašava važnost i hitnu potrebu da se osigurajaju naša sigurnost i nacionalni interesi". Prije nego što je Rusija u veljači poslala tisuće svojih vojnika u Ukrajinu, Moskva je tražila pravna jamstva da Ukrajina nikad neće biti primljena u Sjevornoatlanski savez.

Ukrajinska vlada je jučer predstavila sigurnosne garancije koje smatra nužnim za svoju zemlju nakon što sukob s Rusijom završi. 

Plan u Kijevu jučer su predstavili čelnik predsjednikove administracije Andrij Jermak i bivši glavni tajnik NATO-a Anders Fogh, a njime je predviđeno oružje i poduka koje Ukrajina traži od svojih zapadnih saveznika kako bi svoj suverenitet mogla braniti i u budućnosti.

Plan predlaže da više europskih zemalja, uz SAD, Kanadu, Australiju i Tursku, budu jamac sigurnosti Ukrajine, te da se nastavi s naporima da se Ukrajina pridruži NATO-u.

Iako je Ukrajina na početku ruske invazije u zamjenu za prekid vatre nudila odustajanje od svog ustavom propisanog cilja pridruživanja NATO-u, iz Kijeva sada kažu da ih zanima isključivo punopravno članstvo, a ne labavija sigurnosna jamstva. No, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je postao jedan od najglasnijih zagovaratelja rata među političarima u Rusiji, upozorio je da bi ukrajinski zahtjevi mogli rezultirati trećim svjetskim ratom.

Medvedev je na Telegramu naglasio da bi pridruživanje Ukrajine NATO-u obvezalo druge članice na obranu Ukrajine. Dodao je i da, ako se NATO nada da će tako oslabiti Rusiju, može očekivati da će vidjeti kako Zemlja gori, a cement se topi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!