11:38 / 21.03.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Kremlj: Europski embargo na rusku naftu pogodio bi "cijeli svijet"

Kremlj

Kremlj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Mogući europski embargo na rusku naftu pogodio bi "cijeli svijet", upozorio je Kremlj uoči sastanka članica Europske unije u ponedjeljak na kojem će razgovarati o novim sankcijama kojima bi kaznile Moskvu zbog invazije na Ukrajinu.

- Takav bi embargo imao vrlo ozbiljan utjecaj na svjetsko tržište nafte, štetan utjecaj na energetsko tržište u Europi, ocijenio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Očito je da Amerikanci tu ništa ne bi izgubili, njihova bi pozicija bila bolja nego europska, ustvrdio je na konferenciji za novinare.

- Takva odluka pogodila bi cijeli svijet, ustvrdio je Peskov.

Ministri vanjskih poslova i obrane zemalja članica Europske unije trebaju se sastati nešto kasnije u ponedjeljak kako bi razgovarali o novim sankcijama Moskvi.

Od početka ruske agresije 24. veljače, EU je već donio nekoliko krugova sankcija protiv Moskve ciljajući tvrtke, banke, visoke dužnosnike, oligarhe te je zabranio izvoz dobara u Rusiju.

Europski uvoz ruskih energenata dosad je bio pošteđen sankcija jer Europljani snažno ovise o ruskoj nafti i plinu.

Posebno je na meti kritika Njemačka jer se protivila trenutačnom uvođenju embarga na ruske ugljikovodike o kojima njezino gospodarstvo snažno ovisi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!