Smanjena isporuka ruskog plina Europi, uskoro počinje izvoz ukrajinskih žitarica

25.07.2022.

20:06

Autor: Miro Aščić/Sanja Gvozdanović/V.K./Dnevnik/HRT

Smanjuje se isporuka ruskog plina Europi

Smanjuje se isporuka ruskog plina Europi

Foto: Dnevnik / HRT

Pet dana nakon što je pušten u promet nakon 10-dnevnog remonta, ruski energetski div Gazprom najavio je smanjene isporuke plina Sjevernim tokom 1. Nakon nove redukcije, jedan od ključnih dobavnih pravaca ruskog plina u Europu radit će sa samo 20 posto kapaciteta. I dok raste plinska kriza i smanjuje se isporuka ruskog plina Europi, dobra je vijest da bi uskoro trebao početi izvoz ukrajinskih žitarica, iako se rat nastavlja istim intenzitetom.

Gazprom je objavio da zaustavlja i drugu turbinu na plinovodu Sjeverni tok 1 i dodatno smanjuje isporuku plina. Sa sadašnjih 40 posto, plinovod će raditi sa samo 20 posto kapaciteta. Gazprom to pravda potrebom za remont turbine i upozorava da još nekoliko od devet turbina na kompresorskoj stanici Portovaya treba popraviti. Iz Kremlja i dalje tvrde da ne žele potpuno obustaviti isporuku plina Europi.

- Rusija je odgovoran opskrbljivač plinom i bit će zemlja koja uvelike jamči energetsku sigurnost Europe. S druge strane, ako Europa ostane na svom putu apsolutno bezobzirnog nametanja sankcija koje pogađaju i nju samu, onda će situacija biti drukčija, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Sjevernim tokom 1 svojedobno je stizala trećina ruskog plina u Europu. Pravcem Yamal plin već neko vrijeme teče u suprotnom smjeru, iz Njemačke prema Poljskoj, dok je za četvrtinu smanjena isporuka i plinovodom Bratstvo preko Ukrajine. Jedino je neometana opskrba preko turskog i balkanskog toka za Mađarsku i Srbiju.

Ruski Gazprom zaustavlja, kažu zbog popravka, još jednu turbinu na Sjevernom toku 1 pa će prema Njemačkoj od srijede stizati 33 milijuna prostornih metara plina dnevno, a to je samo 20 posto ukupnog kapaciteta plinovoda. Moskva time zadaje novi udarac Europi. je odgovoran dobavljač plina i što god govorili u Europskoj komisiji, europskim gradovima, Sjedinjenim Državama.

Rusija je bila i jest država koja u nemaloj mjeri jamči europsku energetsku sigurnost. Međutim, nastavi li Europa s nepromišljenim uvođenjem ograničenja i sankcija, zbog kojih i sama trpi, situacija će biti drukčija."

- Rusija je odgovoran dobavljač plina i što god govorili u Europskoj komisiji, europskim gradovima, Sjedinjenim Državama... Rusija je bila i jest država koja u nemaloj mjeri jamči europsku energetsku sigurnost. Međutim, nastavi li Europa s nepromišljenim uvođenjem ograničenja i sankcija, zbog kojih i sama trpi, situacija će biti drukčija, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Šefica Europske komisije od europskih zemalja koje ne kupuju ruski plin očekuje da iskažu solidarnost s onima koje su prisiljene štedjeti zbog smanjenja ili mogućeg prekida isporuke ruskog plina. Sutra se u Bruxellesu sastaju ministri energetike. Raspravljat će o komisijinu prijedlogu da članice Unije smanje potrošnju plina za 15 posto. 12 od 27 članica s tim se prijedlogom ne slaže.

- Španjolska ne podupire taj prijedlog. Solidarni smo, ali ne može se od nas tražiti prevelika žrtva. Situacija je u svakoj zemlji drukčija, ona je rezultat povijesnih napora koje su uložili i platili industrijski potrošači i kućanstva, naglasila je Teresa Ribera, španjolska ministrica energetike.

Povoga tjedna, vjerojatno u srijedu, iz luke Čornomorsk, na jugozapadu Ukrajine trebala bi krenuti prva pošiljka žitarica. Moskva odbacuje strahovanja da nakon napada na luku u Odesi slijede novi napadi. U subotu su, kažu, gađali vojni cilj.

- I nepristrani stručnjaci potvrdili su ono što smo govorili od samog početka: terminal za žitarice luke Odesa veoma je udaljen od vojnog dijela. Nema prepreka za početak isporuke žitarica kupcima u skladu s potpisanim ugovorom, rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Ukrajinci pozivaju Tursku i UN da zajamče sigurnost konvoja sa žitaricama. Oni će razminirati samo prolaz koji je nužan za isplovljavanje brodova.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!