13:17 / 25.01.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Kremlj s velikom zabrinutošću prati američke poteze oko Ukrajine

Kremlj s velikom zabrinutošću prati američke poteze oko Ukrajine

Kremlj s velikom zabrinutošću prati američke poteze oko Ukrajine

Foto: Maxim Zmeyev / REUTERS

Rusija je u utorak rekla da s velikom zabrinutošću prati situaciju nakon što su Sjedinjene Države stavile 8500 vojnika u pripravnost kako bi bili spremni za slanje u Europu u slučaju eskalacije ukrajinske krize.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Washington za raspirivanje napetosti oko Ukrajine te ponovio stajalište Moskve da su uzrok kriza potezi SAD-a i NATO-a, a ne rusko gomilanje desetaka tisuća vojnika blizu ukrajinske granice.

Zapadne države optužuju Rusiju da planira novi napad na Ukrajinu, nakon što je zauzela i anektirala Krim 2014. Moskva niječe takve planove, ali kaže da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako se ne ispune zahtjevi, uključujući obećanje NATO-a da Ukrajina nikada neće ući u savez.

NATO je u ponedjeljak priopćio kako stavlja snage u pripravnost i pojačava istočnu Europu s više brodova i borbenih zrakoplova. Rusija je te poteze osudila kao zapadnjačku "histeriju".

Peskov je rekao da će predsjednik Vladimir Putin ovaj tjedan razgovarati sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom, koji također planira razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Rusija ovaj tjedan čeka pismeni odgovor SAD-a na svoj popis sigurnosnih zahtjeva koje je iznijela, a neke od njih Washington je odbacio.

Peskov je rekao da stavljanje američkih vojnika u pripravnost nije utjecalo na pregovore jer je trenutna faza pregovora završena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!