12:47 / 25.01.2022.

Autor: Gordan Žvanović/I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Ne smanjuju se napetosti u Ukrajini

Napetosti u Ukrajini

Napetosti u Ukrajini

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Rusko-ukrajinska kriza i dalje eskalira, ali se još ne odustaje od diplomatskog rješenja. Ipak, SAD razmatra mogućnost da u sljedećim tjednima premjesti jedan dio svojih vojnika smještenih u zapadnoj Europi u istočnu Europu.

Američki predsjednik Joe Biden putem videopoziva sa zapadnim je saveznicima dogovarao zajedničku strategiju protiv ruske agresije na Ukrajinu. S druge strane veze, čelnici Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Poljske i Europske unije.

Održali smo vrlo dobar sastanak. Postoji potpuno jedinstvo među europskim čelnicima, rekao je Biden.

Sjedinjene Države dorađuju vojne planove za sve scenarije ukrajinske krize. Iz Bijele kuće stiže poruka da SAD nikad nije isključio opciju pružanja pomoći zemljama istočnog krila NATO-a "prije nego što se dogodi bilo kakva ruska invazija" na Ukrajinu.

- Poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i očekujemo to i od Rusije. Svaka agresija Vladimira Putina izazvat će ozbiljne posljedice, rekla je potpredsjednica SAD-a Kamala Harris.

Američka vojska stavila je u stanje pripravnosti oko 8500 vojnika. U slučaju potrebe, na poziv NATO-a, u kratkom će roku biti raspoređeni u Europi.

- Moći ćemo brzo poslati dodatne borbene timove, logistiku, avijaciju, obavještajce, medicinsko osoblje i transportere u Europu, rekao je glasnogovornik američkog ministarstva obrane John Kirby.

Amerikanci svoje vojnike ne planiraju slati u Ukrajinu, ali tijekom vikenda Ukrajincima su poslali oko 90 tona pomoći u naoružanju. Stanovnici okupiranih područja na istoku Ukrajine očekuju nove sukobe.

- Ukrajinske su snage blizu, udaljene manje od kilometra. Da oni odu i napuste Donbas, mi bismo mogli slobodno odlučiti, a mislim da nitko ovdje ne želi biti dio Ukrajine, kaže Vladimir, stanovnik regije Donbas.

Ruski parlament sljedeći bi tjedan trebao raspravljati o prijedlogu da se od predsjednika Putina zatraži priznanje dviju odmetnutih regija na istoku Ukrajine kao neovisnih zemalja. Potez, koji bi vjerojatno dokrajčio krhki mirovni proces, Putinu bi mogao poslužiti kao izgovor da u te regije pošalje vojsku kako bi ih "zaštitio". Premda prošlotjedni sastanak Blinken-Lavrov nije urodio plodom, pregovori se, barem zasad, nastavljaju.

- Dat ćemo sve od sebe da pronađemo diplomatsko rješenje. Ali ako diplomacija zakaže, spremni smo odgovoriti na potencijalnu rusku agresiju u Ukrajini. Odgovor će biti brz i odlučan uz jedinstvene mjere, ne samo EU-a, nego i međunarodne zajednice, istaknuo je visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Rusija, koja je izazvala eskalaciju krize nagomilavanjem snaga uz granicu s Ukrajinom, sada odgovor Zapada naziva histeričnim i navodi ga kao dokaz da je Rusija meta, a ne pokretač agresije.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!