Krešić: Iznimno je važno da Hrvati dobiju mogućnost pluraliziranja

04.10.2022.

10:56

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Izbori u BiH

Izbori u BiH

Foto: HTV / HRT

Politolog sa Sveučilišta u Ženevi Ivan Pepić rekao je u emisiji Studio 4 kako je na izborima u BiH bilo mnogo iznenađenja, ali posebno je istaknuo uvjerljivi poraz Bakira Izetbegovića. Time se pokazalo da bošnjački birači žele promjenu.

- Pobijedio je Denis Bećirović i poslao je pomirljivu poruku, ali test će tek uslijediti. Pravi će test biti njegov odnos sa Željkom Komšićem kada su u pitanju prava Hrvata, politička prava konstitutivnih naroda i kada je u pitanju izborna reforma koja je nedovršena unatoč odluci Visokog predstavnika, naglasio je.

Zoran Krešić, reporter Večernjeg lista istaknuo je kako je zadovoljan izbornim rezultatima, prije svega zbog zaokreta koji se dogodio na bošnjačkoj političkoj sceni.

- Bakir Izetbegović je čovjek koji je uspio radikalizirati i teško pogoršati odnose između Hrvata i Bošnjaka posredstvom svoga desnog političkog krila, a to je DF Željka Komšića, rekao je i dodao kako je Izetbegovićev poraz najveći dobitak ovih izbora.

Povijesni rezultat HNS-a

Dragan Čović je ocijenio kako su njegova stranka i stranke koje su okupljene u Hrvatskom narodnom saboru postigle povijesni rezultat na općim izborima te da je to potvrda ispravnosti hrvatske politike.

- Točno je da je HNS ostvario povijesni rezultat s obzirom na broj glasova koje je osvojila njihova kandidatkinja Borjana Krišto. Ona je nadmašila i sam rezultat Dragana Čovića, istaknuo je Pepić i dodao kako po prvi puta Hrvati šalju poruku na biralištima da se protive toksičnim politikama političkog Sarajeva koje idu na štetu Hrvata.

Podsjetio je da je Željko Komšić izabran 4 od 8 puta na mjesto hrvatskog člana predsjedništva, a kako kaže, to je veliki problem za odnose Hrvata i Bošnjaka u BiH.

- Ovi izbori su potvrdili da su Hrvati u grču. Nije normalno da Hrvati iz BiH već 30 godina biraju jednu te istu političku opciju, a to je HDZ BiH. To govori da postoji problem u BiH, rekao je Krešić i dodao kako su Hrvati izašli na ove izbore s osjećajem da će ih drugi diskriminirati, majorizirati i isključiti iz vlasti.

Naglašava kako je iznimno važno za političko ozdravljenje hrvatskog naroda u BiH da dobiju mogućnost pluraliziranja, odnosno da mogu neometano birati političke predstavnike za koje smatraju da će ih najbolje zastupati u vlasti.

Ključno je da se normaliziraju odnosi Bošnjaka i Hrvata stoga što su oni u latentnom stanju zamrznutog sukoba, rekao je.

Dejtinski sporazum treba poštivati

Pepić ističe kako je došlo do određenih promjena u tumačenju Dejtonskog sporazuma, međutim izmjene Ustava BiH, koje su dio ovog sporazuma nisu učinjene.

Naglašava kako Dejtonski sporazum treba poštivati zato što je on preduvjet za mir i stabilnost BiH.

- Važno je reći da je visoki predstavnik 2002. godine djelovao na štetu konstitutivnih prava Hrvata u BiH i time je zatrovao odnose između dva naroda. On je htio promijeniti Ustav BiH kako bi implementirao presudu u predmetu Izetbegović iz 2000. godine. Dominantni Bošnjaci su tako birali Hrvatima predstavnike u Dom naroda, rekao je te dodao kako je to visoki predstavnik Kristijan Šmit pokušao ublažiti.

Krešić naglašava kako Hrvati i Bošnjaci čine kralježnicu BiH.

- Potreban je odmak od krajnje negativnog stanja i pristupa u zemlji prije svega bržim integracijama u EU jer bi se tako problemi lakše rješavali, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!