Krunidba: "Kamen sudbine" stigao u London

30.04.2023.

07:12

Autor: M.M./Hina/HRT

Krunidba: "Kamen sudbine" stigao London

Krunidba: "Kamen sudbine" stigao London

Foto: Susannah Ireland / Reuters

"Kamen sudbine" (Kamen iz Sconea), koji će se koristiti na krunidbi kralja Charlesa III. 6. svibnja, stigao je u subotu iz Škotske u Westminstersku opatiju u Londonu. 

Kamen od pješčenjaka, simbol škotske monarhije, engleski kralj Eduard I. odnio je u London kao ratni plijen 1296. godine i ugradio ga u svoje prijestolje od hrastovine. Na njemu se više od 700 godina krune kraljevi i kraljice.

Kamen težak 152 kilograma tek je 1996. vraćen u Škotsku, ali uz obavezu da ga se i dalje koristi za buduće krunidbe.

U četvrtak navečer ispraćen je iz Edinburškog dvorca na put u London.

Nakon svečanog ispraćaja kamena, škotski premijer Humza Yousaf koji planira povesti Škotsku prema nezavisnosti od britanske monarhije, rekao je da je ovo "povijesni trenutak" i da je "sretan" što sudjeluje u njemu.

Legenda kaže da je kamen stigao iz Svete Zemlje preko Egipta, Sicilije, Španjolske i Irske, a zatim je u 9. st. donesen u samostan u Sconeu, u Škotskoj i koristio se za krunidbe škotskih kraljeva.

No David Breeze, profesor povijesti i arheologije na Edinburškom sveučilištu, misli da kamen zapravo potječe iz vremena Pikta, plemena koje je prvotno nastanjivalo Škotsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!