Meghan u pismu Charlesu III. izrazila zabrinutost zbog predrasuda u kraljevskoj obitelji

23.04.2023.

08:11

Autor: B.B.B./HRT/Hina

Kralj Charles III.

Kralj Charles III.

Foto: Dan Kitwood / Press Association

Vojvotkinja od Sussexa poslala je pismo kralju Charlesu III. u kojem izražava zabrinutost zbog nesvjesne predrasude u kraljevskoj obitelji, prenose mediji.

Vjeruje se da je pismo poslano nakon nastupa Harryja i Meghan u Oprah Winfrey Showu u ožujku 2021.

U intervjuu, Meghan je ustvrdila da je član kraljevske obitelji spekulirao o tome koliko će biti tamna koža njihova nerođenog sina.

Tvrdnje iznesene u ožujku 2021. prouzročile su krizu u monarhiji, a obitelj Windsor suočila se s optužbama o rasizmu.

Pismena razmjena jedan je od razloga zašto Meghan neće biti prisutna na krunidbi kralja, a izvor je rekao novinama Daily Telegraph da Meghan nije od kralja primila zadovoljavajući odgovor.

Novine izvješćuju da je Meghan pismo poslala kao odgovor na Charlesovo pismo u kojem je izrazio tugu zbog njihova prekida s ostatkom obitelji.

U njihovim pismima otkriven je identitet višeg člana kraljevske obitelji koji je iznio komentar o boji kože, a i Meghan i Charles složili su se da primjedba nije bila maliciozne naravi, prema navodu novina.

Od intervjua s Oprom Winfrey, Harry je zanijekao da je par optužio članove kraljevske obitelji za rasizam.


U intervjuu s Tomom Bradbyjem na ITV-u u siječnju, Harry je rekao: -Bilo je - bilo je zabrinutosti o boji njegove kože.

Kad ga je Bradby pitao bi li to opisao kao rasistički komentar, vojvoda je rekao: - Ne bih, i zatim objasnio: - Postoji razlika između rasizma i nesvjesnih predrasuda, te dvije stvari su različite.

Princ Harry bit će 6. svibnja na krunidbi svojega oca Charlesa III. za kralja Ujedinjenog Kraljevstva, a supruga Meghan ostat će u Kaliforniji s njihovom djecom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!