08:31 / 12.04.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Lasso pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u Ekvadoru

Guillermo Lasso

Guillermo Lasso

Foto: Stringre / REUTERS

Ekvadorski bankar Guillermo Lasso u drugom je krugu predsjedničkih izbora održanima u nedjelju pobijedio ljevičarskog ekonomista Andresa Arauza, zalažući se za održanja politike otvorenog tržišta, umjesto povratka u socijalizam.

Andres Arauz je priznao svoj poraz nakon što je izlazna anketa (obrađenih 97 % listića) pokazala da je osvojio 47,5 %, a Lasso 52,5 % glasova, prema podacima Nacionalnog izbornog vijeća.


- Dan je to u kojem su svi Ekvadorci odlučili svoju budućnost, svojim su glasom izrazili potrebu za promjenama i želju za boljim danima, rekao je Guillermo Lasso na skupu na kojem su vesele pristaše skandirale "Lasso predsjednik!"


Lassovu pobjedu pozdravit će strani ulagači koji su bili uznemireni Arauzovim obećanjima o velikoj socijalnoj potrošnji uslijed slabih državnih financija i ekonomije koja se bori.


Ova pobjeda ruši i trend ljevičarskih izbornih pobjeda u Latinskoj Americi u državama poput Argentine, Čilea i Bolivije.


Lasso će na dužnost stupiti 24. svibnja.


Gospodarstvo države izvoznice nafte već je bilo slabo zbog niskih cijena sirove nafte kad je započelo izbijanje pandemije. Pandemija je u siromaštvo gurnula trećinu stanovništva Ekvadora, a pola milijuna ljudi ostalo je nezaposleno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!