Lavov se priprema na urbani gerilski rat, građani uzimaju kalašnjikove

06.03.2022.

19:32

Autor: HRT/Dragan Nikolić

Dragan Nikolić iz Lavova

Dragan Nikolić iz Lavova

Foto: HRT / HTV

Lavov je jedini veliki grad u Ukrajini u kojem nema ratnih razaranja. No, strah od napada je tako velik da se u uporabu stavljaju skloništa još iz Drugog svjetskog rata. Stroga je i kontrola svega što se događa na ulicama jer postoji i strah od ruskih špijuna, diverzanata. Iz tog grada za Dnevnik HTV-a javio se Dragan Nikolić.

- Itekakav strah vlada. Od sumnjivih lica na ulici traži se da kažu neku riječ ili frazu koju obični Rus ne bi znao. Najsumnjiviji su samci s velikim torbama. Ukrajinske službe vjeruju da u njima može biti reći geolokacijskih naprava koje bi mogle poslužiti za označavanje meta mogućeg ruskog napada, javio je Nikolić s jedne od kontrolnih točaka. 

Dodao je kako su strane i ukrajinske službe potvrdile da je u prvim satima invazije u šumi u blizini jedne od kontrolnih točki ulaska u grad odbijen pokušaj padobranskog desanta ruske vojske. Strah od napada, kazao je - svakim je danom sve veći i ljudi se pripremaju na urbani gerilski rat, uzimaju kalašnjikove. Partizanskog, gerilskog rata, kojega Ukrajinci baštine - Rusi se itekako boje, kaže Nikolić, naglašavajući da je grad u ratnom stanju. 

- U gradu i oblasti je 17 kontrolnih točaka. Na njima su pripadnici policije, vojske i teritorijalne obrane u kojoj je trenutačno sedam tisuća ljudi. 

Lavov je oduvijek bio centar ukrajinskog kulturnog i vjerskog nacionalnizma. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća tamo je bio jak antisovjetski sentiment, a kada se raspadao SSSR - u Lavovu je ukrajinski nacionalizam bio puno veći u odnosu na neke druge dijelove zemlje, podsjetio je Nikolić. Naglasio je da je Lavov trenutno i diplomatsko središte. Tu su iz Kijeva izmještena sva veleposlanstva, ali i mnogi vladini uredi.

- Trenutačno je najveći problem u Ukrajini to što je zračni prostor iznad naše zemlje otvoren. Sve oblasti i sama država traže od NATO-a da se on zatvori. Budući da u Ukrajini nema dovoljno sustava protuzračne obrane, to je najveća prijetnja za zemlju. Jer to za posljedicu ima smrt civila, pa i djece. Jučer je poginulo 18-mjesečno dijete. Prije dva dana u Harkivskoj regiji gađana je dječja bolnica, poginulo je nekoliko djece. Kada je riječ o kopnenim borbama, naši vojnici pružaju dostojan otpor, izjavio je Juri Bučko, zamjenik predsjednika Lavovske oblasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!