22:33 / 05.04.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Lavrov kaže da je Buča trebala "minirati" rusko-ukrajinske pregovore

"Otkriće trupala u ukrajinskom gradu Buči bilo je provokacija"

"Otkriće trupala u ukrajinskom gradu Buči bilo je provokacija"

Foto: Zohra Bensemra / REUTERS

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je ocijenio da je otkriće trupala u ukrajinskom gradu Buči bilo "provokacija" koja je trebala minirati pregovore Kijeva i Moskve koji su u tijeku.

- Postavlja se pitanje: Čemu služi ova otvorena provokacija puna laži (...) Došli smo do zaključka da je trebala biti izlika kako bi se minirali pregovori, rekao je Lavrov u video snimci objavljenoj na ruskoj televiziji.

Pregovori Ukrajine i Rusije se nastavljaju. Prošlog tjedna, nakon sastanka u Istanbulu, Moskva je objavila da drastično smanjuje vojno djelovanje na sjeveru Ukrajine.

Kijev je pak predao Moskvi prijedloge u kojima traži međunarodni ugovor koji bi potpisale zemlje, jamci njegove sigurnosti. Ukrajina bi zauzvrat prihvatila status "nenuklearne" i neutralne zemlje, odustala bi od članstva u NATO-u i od uspostave stranih vojnih baza na svom teritoriju.

Moskva se, po ovim ukrajinskim prijedlozima, ne bi smjela protiviti ulasku Kijeva u EU.

Kremlj zasad nije službeno odgovorio na ove prijedloge i pregovori se nastavljaju putem video konferencije.

Kako je rekao Lavrov, situacija u Buči treba "skrenuti pozornost s pregovaračkog procesa, skrenuti pozornost s činjenice da se ukrajinska strana, nakon Istanbula, počela 'vraćati natrag' i pokušava postaviti nove uvjete".

Ipak je istaknuo da je Rusija "spremna" nastaviti pregovore.

Ove optužbe dolaze u času dok je međunarodna javnost zgrožena otkrićem velikog broja trupala u Buči, nakon povlačenja ruske vojske.

Kijev je osudio ruski "pokolj", a Moskva niječe bilo kakvu odgovornost i tvrdi da je sve to predstava koja će se sigurno ponoviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!