Lavrov kaže da SAD pristaje razgovarati o ruskoj zabrinutosti

01.02.2022.

22:33

Autor: Hina/HRT

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Foto: Jean-Christophe Bott / Pool via REUTERS

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak da se njegov američki kolega suglasio da treba razgovarati o zabrinutosti Rusije za njezinu sigurnost, u prilikama napetosti s Ukrajinom.

- Antony Blinken se suglasio da postoje razlozi za nastavak dijaloga (o ruskoj sigurnosti). Vidjet ćemo što će se dogoditi, rekao je Lavrov na ruskoj televiziji nakon telefonskog razgovora s američkim državnim tajnikom.


Ruski ministar vanjskih poslova nije ništa rekao o Ukrajini ni o ruskim snagama razmještenim na granici s prozapadnim susjedom Rusije dok Washington optužuje Moskvu da priprema invaziju na tu zemlju i traži "trenutačno" povlačenje vojske.


Lavrov je rekao da je za Moskvu i dalje glavno pitanje to što Zapad ne priznaje načelo "nedjeljivosti sigurnosti" po kojem nijedna zemlja ne smije jačati svoju sigurnost nauštrb druge.


Moskva drži da Zapad upravo to radi svojim neprestanim širenjem NATO-a koje prijeti Rusiji. Članovi Saveza smatraju pak da svaka zemlja treba slobodno birati svoje saveznike.


- Danas sam rekao Antonyju Blinkenu da nećemo dopustiti da se to pitanje prešuti. Nastojat ćemo na iskrenom i otvorenom razgovoru, rekao je Lavrov.


Washington je odbio ruske zahtjeve za prekid NATO-ove politike širenja, napose na Ukrajinu i za povlačenje snaga Saveza iz istočne Europe, ali je ostavio otvorena vrata pregovorima o drugim pitanjima, kao što je razmještanje raketa i međusobno ograničavanje vojnih vježba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!