Traži se diplomatsko rješenje za izlazak iz ukrajinske krize

01.02.2022.

19:30

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/HRT

Boris Johnson posjetio je Ukrajinu

Boris Johnson posjetio je Ukrajinu

Foto: Peter Nicholls / REUTERS

Dok Rusija nastavlja raspoređivati velike vojne snage na granici s Ukrajinom, traži se diplomatsko rješenje za izlazak iz krize. Američki državni tajnik Antony Blinken telefonski je razgovarao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, dan nakon što su se dvije strane žestoko sukobile u Vijeću sigurnosti UN-a. Sjedinjene Države i NATO odbili su ruske zahtjeve za jamstvo da se Ukrajina neće pridružiti sjevernoatlantskom vojnom savezu te za povlačenje američkog strateškog oružja iz Europe.

Harkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini, s milijun stanovnika, samo je 40-ak kilometara udaljen od ruske granice. U njemu su odavno spremna skloništa.


- Sve ovisi o nama, stanovnicima Harkiva. Ne možemo dopustiti da naš grad završi kao Doneck. Ondje su dopustili da (Rusi zauzmu) grad, mi to ne smijemo učiniti, rekao je Oleksandar Dikalo iz Harkiva.


Grad je prepun naoružanih dragovoljaca.


- Ne znam što bi se dogodilo da počne invazija, no siguran sam da su mnogi spremni štititi svoj dom do kraja, kao i svaki Ukrajinac, rekao je jedan građanin.


U Kijev, u sklopu diplomatskih napora za odvraćanje Rusije od moguće invazije, neprestano pristižu zapadni čelnici koji obećavaju Ukrajini pomoć. Došao je britanski premijer Boris Johnson. Jučer je zaprijetio Moskvi da će svaku njezinu akciju kazniti sankcijama. Usput su Ukrajini isporučili oružje i poslali vojne instruktore.


Danas je isto obećala i Poljska. 


- Spremni smo Ukrajini dati nekoliko tisuća komada topničkog streljiva i projektila, protuzračnih projektila Grom i lakih minobacača, izviđačkih dronova te drugog obrambenog oružja, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.


Pozvali su Berlin da ne otvara Sjeverni tok 2. 


- Pozivamo Njemačku da ne otvara plinovod jer time omogućuje rusku ucjenu Europe, rekao je Morawiecki.


U Moskvu, dijelom i zbog plina, stigao je mađarski premijer Viktor Orban


- Moj je posjet dijelom i mirovna misija. Želio bih vas uvjeriti da ni jedan čelnik države članice Europske unije ne bi volio rat. Zauzimamo se za političko rješenje, rekao je Orban.


Mađarska želi povećati uvoz ruskog plina, i to po cijeni nižoj od ostatka Europe.


- Gazprom je prošle godine sklopio dva dugoročna ugovora o opskrbi plinom do 2036., pa su isporuke zajamčene, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.


Na sjednici Vijeća sigurnosti, posvećenoj gomilanju ruskih vojnika na granici s Ukrajinom, sinoć su pale teške riječi. 


- Naši zapadni kolege govore o potrebi smirivanja. No sami povećavaju napetost i izazivaju eskalaciju. Rasprave o ratnoj opasnosti same su po sebi provokativne. Vi gotovo kao da želite da se to dogodi, rekao je Vasilij Nebezia, ruski veleposlanik pri UN-u.


- Zamislite kako bi vam bilo neugodno da imate 100.000 vojnika na svojoj granici. Za nas je tu riječ o miru i sigurnosti, o poštovanju povelje UN-a koja nas kao članice Vijeća sigurnosti poziva da štitimo mir i sigurnost. Dakle, ovdje nije riječ o ludorijama, o retorici. Nije riječ o SAD-u i Rusiji, nego o miru i sigurnosti jedne od naših država članica, rekla je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je odluku o jačanju obrambenih snaga. U iduće tri godine vojska će se povećati za 100.000 vojnika. Odluku, tvrdi, nije donio jer će uskoro rat već da bi Ukrajini osigurao mir.


Istodobno, Pentagon razgovara sa saveznicima o raspoređivanju vojske u istočnim članicama NATO-a. SAD je u stanje pripravnosti već stavio 8500 vojnika.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!