11:14 / 16.03.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Kremlj kaže da je demilitarizirana Ukrajina poput Austrije mogući kompromis

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Foto: Russian Foreign Ministry / REUTERS

Kremlj je priopćio u srijedu da se kao mogući kompromis razmatra demilitarizirana Ukrajina sa svojom vojskom, poput Austrije ili Švedske.

- Ovo je varijanta koja se trenutno razmatra i koja bi se mogla smatrati kompromisom, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela je novinska agencija RIA.

Izgleda da se spominjanje demilitarizacije odnosi na ideju neutralnog statusa Ukrajine.

Ukrajini je NATO još 2008. obećao da će jednog dana postati članica saveza.

Rusija je rekla da ne može dopustiti da se to dogodi i navela je to kao dio logike za ono što naziva svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

Lavrov: Postoji nada za kompromis, razmatra se neutralni status Ukrajine

- Pregovori nisu laki iz očitih razloga, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za RBC news.


- Ali ipak, postoji nada za postizanje kompromisa.

- Sada se ozbiljno razgovara o neutralnom statusu uz, naravno, sigurnosna jamstva, rekao je Lavrov.

Ukrajina je također dala oprezne pozitivne izjave o mirovnim pregovorima. Kaže da je spremna pregovarati do kraja rata, ali se neće predati niti prihvatiti ruske ultimatume.

Lavrov je rekao da ključna pitanja uključuju sigurnost ljudi u istočnoj Ukrajini, demilitarizaciju Ukrajine i prava ruskih govornika u Ukrajini.

Objavljujući invaziju 24. veljače, ruski predsjednik Vladimir Putin okrivio je Sjedinjene Države za prijetnju Rusiji širenjem vojnog saveza NATO-a na istok u rusko dvorište.

Putin je rekao da nema druge opcije osim pokretanja vojne operacije zbog toga što "nacionalisti i neonacisti" provode genocid nad stanovništvom koje govori ruski u Ukrajini od ruske aneksije Krima 2014.

Ukrajina i Zapad kažu da su tvrdnje o genocidu neutemeljene. 

Pregovori s Ukrajinom teški su i spori, ali Rusija iskreno želi mir što je prije moguće, rekao je u srijedu ruski pregovarač Vladimir Medinski, a prenosi Interfax.

- Pregovori su teški, idu sporo. Naravno, željeli bismo da se sve to događa mnogo brže, to je iskrena želja ruske strane. Želimo postići mir što je prije moguće, rekao je Medinski.

- Potrebna nam je mirna, slobodna, neovisna Ukrajina, neutralna - ne članica vojnih blokova, niti članica NATO-a, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!